71

Ердоган обяви еднодневен траур за смъртта на иранския президент СНИМКИ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи след заседание на кабинета в Анкара, че Турция е обявила ден на траур заради трагичната катастрофа с хеликоптер в Иран, където загинаха президентът Ебрахим Раиси, външният министър Хосейн Амирабдолахян и други официални лица.

Денят на траур беше обявен, за да се сподели болката на иранския народ след смъртта на президента Раиси и други официални лица, подчерта Ердоган.

Отбелязвайки, че Турция изигра роля в усилията за издирване и спасяване на Раиси, след като се появиха новини, че хеликоптер, на който е бил той, се е разбил в северозападен Иран, Ердоган заяви:

„БЛА Байрактар Акънджъ проведе 7,5 часа дейности по търсене и сканиране в региона въпреки трудните метеорологични условия и прелетя общо 2100 километра“, добави той, имайки предвид произведения в Турция безпилотен летателен апарат от компанията Байкар.

Сабах

След като хеликоптерът на Рейси се разби, Министерството на националната отбрана на Турция веднаха изпрати в Иран БЛА Акънджъ и хеликоптер тип Кугар с възможности за нощно виждане, за да помогнат в издирвателните дейности. 

Благодарение на тяхната дейност бе открито точното място където хеликоптерът с иранският президент бе катастрофирал.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?