Следвайте ни

Ердоган обеща нова сделка с Европа за бежанците

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к "Марица"

Турският президент и ръководителят на Европейската комисия снощи проведоха видеоконференция, за да обсъдят отношенията между Турция и ЕС, съобщиха от президентството в Анкара.

Реджеп Тайип Ердоган и Урсула фон дер Лайен обсъдиха начините за развитие на отношенията между Турция и ЕС и регионалните събития, се казва в изявление на турската дирекция за комуникации. Ердоган заяви пред Фон дер Лайен, че ЕС има приоритет в дневния ред на Турция. Той повтори, че Турция вижда бъдещето си в Европа.

Той също така изтъкна важността на възобновяването на редовните срещи на високо равнище между Турция и ЕС и срещите за диалог на високо равнище.

Турция иска да отвори нова страница в отношенията с ЕС през новата година, каза Ердоган, добавяйки, че 2020 г. не е била достатъчно ползотворна поради капризите и изкуствените проблеми, които някои членки на ЕС произвеждат, се казва в изявлението.

Турският президент каза още, че актуализирането на сделката за бежанците от 2016 г. ще бъде първата стъпка за положителна програма за отношенията между Турция и ЕС.

Турция и ЕС подписаха бежанско споразумение през 2016 г., което имаше за цел да обезкуражи незаконната миграция през Егейско море, като предприеме по-строги мерки срещу трафикантите на хора и подобри условията на живот на близо четири милиона сирийски бежанци в Турция.

Ердоган посочи, че 2021 г. предлага продуктивна среда за започване на ново сътрудничество в областта на миграцията.

Турският президент каза също, че споразумението за митническия съюз между Турция и ЕС трябва да бъде актуализирано, на турските граждани трябва да бъде разрешено безвизово пътуване в Шенгенското пространство и да бъдат предприети стъпки в преговорите за присъединяването на Турция към ЕС.  Ердоган подчерта необходимостта от възстановяване на взаимното доверие и прекратяване на „изключителната и дискриминационна реторика“ срещу Турция.

Фон дер Лайен от своя страна заяви в Twitter: „Постигнахме добър диалог с турския президент Ердоган. Обменихме мнения относно ситуацията с COVID-19, икономическото възстановяване и изпълнението на задачите на Европейския съвет от декември 2020 г. “

На 7 януари турският външен министър Мевлют Чавушоглу, при посещение в Испания, заяви, че Турция работи за отваряне на нова страница в отношенията си с ЕС.

Очаква се Чавушоглу да посети Брюксел, за да проведе разговори с ръководителя на външната политика на ЕС Хосеп Борел на 21 януари.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?