Следвайте ни

Ердоган обеща 50 милиона дози ваксина

viber icon

Президентът Ердоган похвали здравната инфраструктура на Турция, като същевременно отбеляза, че дори най-развитите страни са изправени пред недостиг на ваксини в момента.


До момента Турция е получила 9,5 милиона ваксини, произведени от китайската биофармацевтична компания Синовак и няма яснота за това дали и кога ще получи ваксини от други производители. 


„Въпреки че повечето развити страни се сблъскват с недостиг, Турция бързо получава ваксини срещу COVID-19 и напредва с публичната си кампания за ваксинация. Силата на добре развитата здравна инфраструктура на Турция се проявява много добре по време на кризата.", допълни президента. 


"Надяваме се, че 50 милиона дози ваксина ще дойдат в страната ни в най-скоро време. Също така бързо стартирахме процес на ваксиация, която  продължава с пълна сила. "


Ердоган добави, че тазгодишният бюджет за разходи за социално подпомагане е над 81 милиарда турски лири (над 11 милиарда щатски долара).


Турция в понеделник започна да ваксинира хора над 80-годишна възраст като част от нейната имунизационна кампания за коронавирус в цялата страна. Предстои поетапна имунизация и на гражданите над 70 и 65 год., в зависимост от наличността на ваксини. 


Според официалните данни на министерството досега Турция е ваксинирала над 1,5 милиона души, повечето от които здравен персонал. Това нареди страната сред първите 10 държави в света по най-голям брой имунизации според броя на населението. 


Масовата ваксинация започна в Турция на 14 януари 2021 г.


Министър Коджа и президента Ердоган бяха сред първите, които бяха ваксинирани, за пример, за „повишаване на общественото доверие във ваксината“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай