4020

Ердоган обеща $471 милиона инвестиции в Източна Турция, някога засегната от терор

Турският президентъ Реджеп Тайип Ердоган присъства на откриване на няколко инвестиционни проекта в източната провинция Битлис и обеща, да стимулира региона, чиято икономика някога бе изостанала поради терористична кампания на групировката ПКК.

 

Президентът обяви, че правителството официално стартира инвестиции на стойност 12,5 милиарда TL ($471 милиона) и обеща да предприеме стъпки за по-нататъшно развитие на региона. 

 

Ердоган беше в региона, за да присъства на честванията на селджукската победа, която проправя пътя за турското господство на териториите в съвременна Турция. 

 

Тържествата се провеждат в Ахлат, окръг Битлис, където селджукската армия е лагерувала преди битката при Манцикерт (Малазгирт) през 1071 г., 

 

Сред откритите обекти в Битлис бяха нови фабрики и цехове в индустриална зона, където ще работят около 3000 души. „Виждаме нарастващ интерес от частния сектор. Битлис се превръща в център за производство на текстил.

Днес открихме 12 производствени мощности“, добави Ердоган. Частният сектор отдавна се въздържа от големи инвестиции в югоизточната част поради несигурността и нестабилността, докато местните жители разчитаха на селското стопанство за препитание при липса на индустрия.

 

Винаги сме подкрепяли всеки, всяка компания, която създава работни места без дискриминация.

Докато инвестирате, ние никога няма да ви изоставим“, заяви Ердоган на бизнесмени, присъстващи на събитието.

„Ние се придържаме към нашата цел за растеж на Турция чрез инвестиции, заетост и износ. Ще бъдат построени още фабрики. Всички възможности за бизнес, други съоръжения, налични в западните градове на страната, вече са достъпни и на изток. Само в Битлис до сега направихме инвестиции на стойност около 40 милиарда лири“, допълни Ердоган, имайки в предвид изградените нов университет, болници, училища и спортни съоръжения. Той потвърди, че още съоръжения са в процес на изграждане, докато жилищната администрация е построила 4608 жилища за социално слаби семейства. 

 

„Тъй като в региона вече няма тероризъм, се правят повече инвестиции и плановете за развитие ще бъдат ускорени. Виждаме тази промяна в туризма по-специално“, допълни той, имайки предвид нарастващия брой местни и чуждестранни туристи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?