Следвайте ни

Ердоган: Няма правен проблем при оттеглянето от Истанбулската конвенция

viber icon

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган сложи точка на дългите дебати в страната, относно едноличното му решение за оттегляне от Истанбулската конвенция. 


Турският лидер обяви критиките от страна на опозиционните партии за безцеремонни. 
„Оттеглянето от конвенцията не е решение, което парламентът трябва да вземе. Опозицията не разбира нищо по този въпрос. Ходът, предприет от президента, е напълно легален и процесът ще продължи съответно “, каза Ердоган пред репортери днес по обед, след традиционната петъчна молитва в Истанбул.


Опозиционните партии припомнят, че присъединяването на Турция към Истанбулската конвенция е станало чрез гласуване в парламента, единодушно от всички партии през 2012 г. За това, отмяната му само с един президентски указ не е възможна. Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) заяви, че ще обжалва пред Върховния съд да отмени постановлението на Ердоган.


В отговор Ердоган заяви, „Тези твърдения (на опозицията) не са нищо друго, освен мътене водата. Ние вземаме решенията си. Излизаме от конвенцията, точно както по-рано я подписахме.”, каза той.


Според конвенцията всяка страна може да поиска оттеглянето си от договора чрез официално уведомление до базирания в Страсбург, Съвет на Европа. Той разполага с три месеца, за да обработи жалбата за оттегляне. "В случая на Турция тя ще бъде официално оттеглена от конвенцията три месеца след като представи своето уведомление на организацията", съобщиха от ЕС.


Домашното насилие е трънлив въпрос за Турция. Според официален доклад, публикуван през ноември, над 230 жени са били убити миналата година, а други 175 са починали при неизяснени обстоятелства.


Вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че правителството ще продължи да защитава турските жени. "Няма нужда да подражаваме на другите за тази първостепенна цел. Решението наистина се крие в нашите традиции", каза той.


Противниците на пакта в Турция казват, че конвенцията подкопава семейното единство, насърчава разводите и че пропагандира ЛГБТ общността.

 

България е сред 45-те държави подписали конвенцията, но е една от 12-те които не са я ратифицирали. Конституционния ни съд реши през 2018 г, че конвенцията не отговаря на нашата конституция. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Anatema

Anatema

27.03.2021 | 10:15

SHTOM ERDOGAN E RESHIL,ZNACHI E PRAVILNATA STAPKA ! STIGA S TEZI PRAVA NA JENI,PERVEZI I PODOBNI GADOSTI!

Отговори
1 0
И  много  правилно  е  да  се  оттеглят

И много правилно е да се оттеглят

26.03.2021 | 18:05

Защото тази конвенция третира двата пола по различен начин. Може да има само един случай на насилие от жени към мъже в семейството и тогава каква конвенция ще ги защитава?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?