Следвайте ни

Ердоган: Няма да спрем, докато не станем износители на енергия

viber icon

Турция се готви да преразгледа и даде по-оптимистична прогноза за откриването на природен газ в Черно море, съобщи Блумберг, позовавайки се на източници, които имат пряко познание по въпроса.

През август Турция обяви най-голямото си откритие на природен газ - находище от 320 милиарда кубически метра в Черно море, което президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е част от още по-големи запаси и може да бъде достигнато още през 2023 г.

„Този ​​резерв всъщност е част от много по-голям източник. Ако даде Бог, ще бъде много повече“, каза Ердоган. „Няма да има спиране, докато не станем нетен износител на енергия.“

Понастоящем Турция внася почти всички свои енергийни нужди, а откритието обещава да помогне за намаляване на дефицита по енергийния й баланс.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез на няколко пъти каза, че данните предполагат, че ще се намери повече природен газ, тъй като сондажите продължават по-дълбоко под морското дъно. Висш служител на министерството на енергетиката през септември заяви, че Турция се надява да обяви новото откритие през октомври.

По-рано този месец Донмез заяви, че третият сондажен кораб на Турция също ще бъде разположен и ще започне проучване на природните ресурси в Черно море през първите месеци на 2021 г.

„Надяваме се да започнем експлоатация през първите месеци на следващата година и с това Кануни ще работи заедно с сондажния кораб„ Фатих “в Черно море“, каза Донмез.

Кануни ще подкрепи сондажния кораб "Фатих", който откри находище от 320 милиарда кубически метра природен газ на около 100 морски мили северно от турското крайбрежие.

В събота Кануни отплава от средиземноморското пристанище Мерсин за мисията си в Черно море.

Кануни беше добавен към флота на Турция тази година, пристигайки в района на Мерсин на 15 март за обновяване и модернизация.

Планирано е корабът да пристигне в Истанбулското пристанище Хайдарпаша в азиатската част на Истанбул, преди да отплава за операцията в Черно море.

Министър Донмез заяви, в Истанбул, че ще бъдат проведени работи по демонтаж на кули, за да може да премине корабът Кануни под трите моста на Босфора.

Турция е закупила кораба за близо 40 милиона долара от Великобритания. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?