3906

Ердоган: Нова гражданска конституция е необходима за турската демокрация

Президентът Реджеп Тайип Ердоган подчерта необходимостта от нова конституция, която да замени настоящата, която беше изготвена по време на ерата на превратите в Турция.

„Не е възможно сегашната конституция да поддържа Турция повече“, подчерта Ердоган на пресконференция след заседание на кабинета в Анкара снощи.

Той отбеляза, че турската демокрация трябва да получи нова и гражданска конституция, за да прекрати старата традиция на преврати в страната.

Дебатът за конституцията е дълъг и трае вече повече от десетилетие. Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) целят спечелване на подкрепата на други политически партии за изготвяне на нова конституция.

Опозицията беше неохотна и на моменти откровено враждебна към опитите за създаване на нова конституция. Причините им бяха предимно политически и те се противопоставиха на конституция, която да им бъде „наложена“ от правителството, въпреки многократните забележки на Ердоган, че искат да се консултират с други партии, преди да започнат работата.

Настоящата конституция влезе в сила през 1982 г. след военен преврат, който доведе до задържането на стотици хиляди хора заедно с масови процеси, изтезания и екзекуции, което все още представлява тъмен период в турската политическа история, припомня ежедневника Сабах.

Документът е претърпял близо 20 изменения през годините, за да бъде в крак с глобалните и регионални геополитически предположения. Най-забележителните промени бяха въведени чрез референдуми през 2010 г., като беше заменена парламентарната система с изпълнително президентство.

Предложените нови промени се фокусират върху свободата, правото на сигурност, правото на справедлив процес, свободата на словото и правата на жените и хората с увреждания. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?