3906

Ердоган: Нетаняху ще бъде съден като Милошевич

Турският президент Тайип Ердоган заяви днес, че израелският премиер Бенямин Нетаняху в крайна сметка ще бъде съден като военнопрестъпника Милошевич, за продължаващата офанзива на Израел в ивицата Газа, като същевременно критикува западните страни, подкрепящи Израел.

Турция, която подкрепя двудържавно решение на продължаващия десетилетия конфликт, остро критикува Израел за военните действия в Газа, започнали в отговор на бунтуването на групировката Хамас на 7 октомври. Повече от 15 500 души бяха убити при израелските въздушни и наземни атаки, според здравното министерство на Газа.

В реч пред заседание на комитета на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) в Истанбул Ердоган заяви, че западните нации, подкрепящи Израел,  оказват „безусловна подкрепа за убийствата на бебета“ и са съучастници в неговите престъпления.

„Освен че е военнопрестъпник, Нетаняху, който е касапинът на Газа в момента, ще бъде съден, точно както беше съден Милошевич“, отбеляза Ердоган, имайки предвид бившия югославски президент Слободан Милошевич, който беше съден за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления в трибунал в Хага.

Онези, които се опитват да омаловажат смъртта на всички тези невинни хора, използвайки извинението Хамас, нямат какво да кажат на човечеството“, добави той, имайки предвид западните сили, които според него са „слепи и глухи“.

За разлика от повечето си западни съюзници и някои държави от Персийския залив, членката на НАТО Турция не гледа на Хамас като на терористична група и приема някои от нейните членове.

Ердоган, чиято управляваща партия има ислямистки корени, каза, че т. нар. контактна група от мюсюлмански страни, която беше сформирана от ОИК и Арабската лига миналия месец за провеждане на преговори за Газа със западни страни и други, ще продължи дискусиите докато боевете в Газа не бъдат спрени, но трябва да се направи още.

„Съвета на ООН по правата на човека и Международния наказателен съд (МНС) трябва да се самосезират по тази тема“, допълни той, добавяйки, че ядреният арсенал на Израел не трябва да се забравя.

Ердоган, който отдавна призовава за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде по-приобщаващ, също подчерта, че ООН се е провалил на теста в Газа и призова за спешна реформа, повтаряйки, че петте постоянни членове на Съвета за сигурност - Съединените щати , Русия, Китай, Великобритания и Франция - не представляват света.

Искренните усилия на генералния секретар Антонио Гутериш бяха саботирани от членовете на Съвета за сигурност. Не е възможно такава структура да донесе мир или надежда на човечеството“, заключи турския президент.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
а и

а и

04.12.2023 | 19:39

Снощи,при предаване по една телевизия представиха какви са бебетата,с които непрекъснато се появяват пред света!Бяха големи кукли,обвити в бели чаршафи!!!!!

Отговори
3 0
аноним

аноним

04.12.2023 | 19:37

Той е достатъчно възпитан,за да ти отстъпи ред,като по-възрастен!След теб!!!!

Отговори
6 1
Коко

Коко

04.12.2023 | 19:26

Странно според него кюрдите са групировка, а Хамас не са. По скоро различна гледна точка и различен интерес, винаги по-слабия го отнася. В живота винаги е така, поне в България. Примерно за статистиката на някоя проверяваща институция няма значение да ли са разкрили престъпление за 100 лв. или за 10 милиона, в статистиката влиза като разкрито.

Отговори
3 1
Няма да бъде съден

Няма да бъде съден

04.12.2023 | 18:47

Защото е богоизбран. Освен това държи демократичния свят за топките.

Отговори
1 3
Пловдив

Пловдив

04.12.2023 | 18:38

Хахахах хахаха Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?