Следвайте ни

Ердоган не се плашел от евентуални санкции на ЕС

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган омаловажи потенциала на санкциите на ЕС срещу Турция. Той заяви, че страната е свикнала с подобни заплахи, а санкциите нямало да създадат голям проблем за страната.


"Предложените от ЕС санкции срещу Турция не биха били основен проблем за нас. ЕС  от време на време ни налага санкции от години насам", заяви Ердоган на пресконференция на летище Есебоня в Анкара. Той заминава на официално посещение, за да присъства на тържествата на победата в столицата на Азербайджан Баку.


Отбелязвайки, че блокът налага санкции на Турция от 1963 г., Ердоган каза, че ЕС никога не е бил честен партньор.


„ЕС никога не е изпълнил обещанията си, но ние чакаме търпеливо от този ден и продължаваме да чакаме търпеливо“, каза Ердоган.


Ердоган допълни, че „честните лидери“ в ЕС са против санкциите срещу Турция. 

 

Коментарите на президента дойдоха, тъй като се очаква лидерите на ЕС да проведат среща на върха в четвъртък и да решат дали да наложат санкции на Анкара.


Франция и Гърция настоятелно призовават съюза да наложи санкции на страната по няколко въпроса, включително източното Средиземноморие и кризата в Нагорни Карабах.


Анкара обвиняна Гърция, че е отхвърлила призива на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за диалог.


Гръцки официални лица не присъстват на водените от НАТО преговори за конфликта в Източното Средиземноморие от 9 октомври, според турските официални лица.


„Но ние, продължаваме да се борим и ще продължим да го правим“, каза Ердоган, обещавайки решимост да запази интересите на Турция и Турска република Северна Кипър в Източното Средиземноморие.
„Ако Гърция действа честно, ние ще останем на масата“, добави той.

Турският президент разкритикува днес и американските изявления и действия в отговор на закупуването от Турция на руски системи за противоракетна отбрана, което може да предизвика американски санкции срещу Анкара.


По време на пресконференция в Анкара Ердоган каза също, че ще разговаря с новоизбрания президент Джо Байдън, който критикува турския президент, след като Байдън встъпи в длъжност следващия месец.


„Познаваме се отблизо от ерата на Обама. Ние заставаме на страната на САЩ в НАТО, но не одобряваме последните им политики “, каза Ердоган.


Т

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?