2374
Следвайте ни

Ердоган критикува ЕС пред посланици, но членството остава приоритет за Турция

viber icon

Изтъквайки ангажимента на Турция към присъединяването й към ЕС, президентът Ердоган призова блока да действа по-справедливо и да заеме по-неутрална позиция по отношение на Анкара.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Европейския съюз за „несправедливости“, като същевременно подчерта, че присъединяването на Турция продължава да бъде приоритет на Анкара, като призова блока да заеме по-смела позиция по отношение на усилията за подобряване на двустранните връзки.


Говорейки пред посланици на блока в Анкара в четвъртък, Ердоган каза, че лично е бил свидетел на опитите за блокиране на кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС.


„Турция, която географски и исторически е част от Европа, е отдадена на целта си да стане член“, каза президентът и добави, че присъединяването е приоритет за Анкара, въпреки всички „несправедливости“.


Ердоган отбеляза, че Турция продължава да полага усилия и добави, че се надява блокът да се освободи от това, което той нарече „стратегическа слепота“ и да действа по-смело за развитието на отношенията с Анкара.


„Това, което наистина трябва да се има предвид, е фактът, че волята на блока е обсебена от интересите на няколко държави“, каза той. Без да назовава нито една държава, Ердоган каза, че някои държави-членки на ЕС трябва да спрат да се опитват да решат проблемите си с Анкара чрез блока.


Отношенията Турция-ЕС са белязани от спорове по няколко въпроса, включително напрежението в Източното Средиземноморие, ролята на Турция в Сирия и кризата с мигрантите. 


По време на среща в Брюксел на 10 декември 2020 г. лидерите на ЕС решиха да съставят списък със санкции срещу Турция. Но оттогава реториката между блока и Турция се смекчи драматично, тъй като двете страни изразиха намерението си да „обърнат нова страница“ в отношенията.


По отношение на миграционната криза, която е един от спорните въпроси в региона, Ердоган каза, че „ЕС трябва да види значението на Турция в управлението на мигрантската криза. Турция е ключов играч. Мигрантският натиск няма да отшуми, ако кризата между Турция и Европа не бъде преодоляна. Очакванията на Турция от ЕС са за справедливо споделяне на тежестта и отговорностите по отношение на мигрантската криза“, каза Ердоган.


Турският президент напомни, че ЕС трябва да преразгледа политиката си за Кипър и да заеме неутрална позиция по конфликта там. Той призова блока да спре "да се държи като говорители на кипърските гърци" и да игнорира правата на кипърските турци на острова. Ердоган припомни, че пет десетилетия кипърските преговори не дадоха никакви резултати.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Анадолската агенция

Анадолската агенция

14.01.2022 | 18:26

На снимката св. Реджеп, да му се свети името!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?