49
Следвайте ни

Ердоган кацна първи на новото летище в Карабах

viber icon

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и азербайджанския му колега откриха съвместно ново летище в Карабах.      


Ердоган е първият държавен глава, който кацна на международния аеропорт Физули, първото летище в района, възвърнат от Азербайджан.


Това е третото официално посещение на турския президент в Карабах след проманата на статута на региона през февруари тази година.  

   
Лидерите прерязаха лентата за официалното откриване на новото летище, след което разгледаха сградата и разговаряха с властите.      


Ердоган присъства и на церемония по първя копка на магистрала в региона и интелигентния селскостопански кампус, който ще бъде построен в Зангилан с приноса на Анкара. 


По време на визитата бяха разгледани във всички аспекти отношенията между Турция и Азербайджан и бяха обсъдени инициативи за по-нататъшно задълбочаване на двустранното сътрудничество.           


На срещите се обсъждат и актуалното регионално и международно развитие, както и двустранните отношения.      


Турският лидер пътува до Азербайджан за еднодневно работно посещение по покана на Алиев .      


Външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум, министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, директорът по комуникациите Фахретин Алтун и говорителят на президента Ибрахим Калън са сред висшите турски служители придружаващи турския държавен глава.    


На 12 януари Алиев положи основния камък на летището, което е завършено за осем месеца и отговаря на най-високите международни стандарти.


Турски компании допринесоха за изграждането на летището, което е оборудвано с автоматизирани системи и контролна кула, отговаряща на международните стандарти за гражданска авиация и транспорт.


Междувременно Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път постави условия за нормализиране на отношенията с Армения.


„Ако Армения прояви искрена добра воля към Азербайджан, тогава няма да има пречки за нормализиране на отношенията между Турция и Армения“, каза Ердоган.


„Турция ще отвърне на стъпките на Армения, насочени към изграждането на траен мир в региона“, каза той.


Турция и Армения нямат дипломатически отношения, а влошените отношения се изостриха напоследък заради подкрепата на Турция за Азербайджан във войната в Нагорни Карабах. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?