Следвайте ни

Ердоган иска съживяване на отношенията с ЕС

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха телефонен разговор, в който турският президент заяви, че Турция очаква конкретни стъпки от Европейския съюз по отношение на организирането на конференция за Източното Средиземноморие, за да бъде намалено напрежението с Атина, заявиха от президентството.


Ердоган каза, че Гърция продължава да увеличава напрежението, въпреки че Турция подхожда към въпросите с добра воля.


Ердоган повтори очакванията си относно либерализирането на визовия режим за ЕС за турските граждани, Митническия съюз и отговорностите на блока по сделката за миграцията от 18 март.


Турция и ЕС подписаха споразумение на 18 март 2016 г. за спиране на притока на бежанци към Европа. Турция е основният път за бежанци, които се опитват да преминат в Европа от началото на гражданската война в Сирия. Със споразумението нередовните пристигания намаляха с 99%, спасявайки живота на мнозина, които биха се опитали на коварното пътуване по море, припомнят от Анкара. Турция многократно се оплаква, че Брюксел не е изпълнил обещанията си по сделката.


Според изявлението Ердоган каза още, че отношенията между Турция и ЕС трябва да бъдат съживени.


В телефонното обаждане Ердоган засегна и напрежението в Кавказ и призова ЕС да има последователна позиция по отношение на териториалната цялост на Азербайджан. Той отбеляза, че нападенията на арменските сили срещу тръбопроводи застрашават енергийната сигурност на Европа.


Обявеното в събота прекратяване на огъня между Азербайджан и Армения не се изпълнява, тъй като Ереван започнал атака срещу втория по големина град в Азербайджан, Гянджа, по-малко от 24 часа след прекратяването на огъня. Арменските ракети са ударили в неделя цивилни селища в Гянджа, където жертвите са вече 8, а над 40 са ранените цивилни.


В резултат на всички тези нападения, от началото на конфликта, главната прокуратура на Азербайджан съобщи в понеделник, че 41 цивилни са били убити и 207 други са ранени. Около 1185 къщи, 148 цивилни съоръжения и 57 апартамента също са неизползваеми след атаките.


Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви в понеделник, че Минската група, създадена за посредничество в конфликта и ръководена от Франция, Русия и САЩ, е предубедена и че Турция, която той определи като глобална сила поради участието си в Сирия, Либия и други международни конфликти, трябва да участват в процеса на разрешаване на конфликта.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?