Следвайте ни

Ердоган иска ремонт на иракския нефтопровод, повреден от Даеш

viber icon

Турция оценява операциите, проведени от иракските власти срещу кюрдската терористична група ПКК, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък на съвместна пресконференция с иракския премиер Мустафа ал Кадхими в Анкара.

Подчертавайки, че Турция и Ирак са се договорили да продължат да се борят срещу "общите врагове", а именно ПКК, Даеш (Ислямска държава) и Гюленистката терористична група (FETÖ), Ердоган каза, че сепаратисткият тероризъм няма място в бъдещето на Турция, Ирак или Сирия.

Ердоган призова също за ремонт на иракския нефтопровод, повреден от терористичната група на Даеш, и възобновяване на трансфера на нефт от Киркук на световния пазар.

Посочвайки, че има голям потенциал за сътрудничество с Ирак, особено в енергийния сектор, Ердоган каза: "Искаме нефтът от Киркук да се предлага отново на световните пазари и в по-големи количества възможно най-скоро."

Ал Кадхими от своя страна заяви, че Ирак не може да толерира никаква формация, която застрашава сигурността на Турция, позовавайки се на съвместната борба срещу общите врагове, изброени от Ердоган.

Той също така каза, че в сътрудничество с Турция Ирак може да се възстанови от опустошенията, които Даеш е оставил в страната.

През 2017 г. Ирак обяви победа над Даеш, като си върна обратно завзетата около една трета от територията на страната. Но терористичната групировка все още съществува и периодично предприема атаки. Иракската армия продължава да провежда антитерористични операции.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?