46

Ердоган иска референдум за правото на носене на забрадки

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вчера призова за провеждане на референдум за правото на носене на забрадки.

След като лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), Кълъчдароглу поднови дебата за забрадките в Турция, Ердоган излезе с ново радикално предложени. "Нека поставим свободата на забрадките под конституционна гаранция, за да облекчим сърцата на нашите момичета и сестри. Ние вече подготвихме тази конституционна поправка. Ще я изпратим до парламента. Ако предложението бъде прието, това ще бъде важна печалба за Турция. Ако това не се случи, ние ще продължим борбата си за да доведем страната ни до гражданска конституция след изборите. Нека отнесем този въпрос на референдум. Нека нацията вземе решение по този въпрос", добави той.

Президентът Ердоган на 5 октомври призова за конституционна поправка, която да гарантира правото на жените да носят забрадки, след като опозиционна РНП на 4 октомври представи проект на закон по въпроса.

По-късно Ердоган каза, че въпросната конституционна поправка ще включва и защитата на семейството, което според него „се състои от съюза на мъжа и жената“.

"Концепцията за семейство е незаменима за нас. Защото силна нация произлиза от силно семейство.“, заяви по-рано Ердоган.

Ходът на РНП дойде на фона на твърденията, че партията ще забрани носенето на забрадки, ако спечели общите избори, насрочени за юни 2023 г.

Анадолска агенция

Въпросът за забраната на забрадките заемаше важно място в обществените и политически дебати в Турция през 90-те и началото на 2000-те години.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отмени забраната за носене на забрадки за студенти в университетите през 2010 г. и за държавни служители през 2013 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?