49

Ердоган и Ататюрк са двете основополагащи фигури на постосманска Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, като най-дълго управлявалия лидер, е основната фигура днес в отбелязването на стогодишнината от оснонаването на Турската република.

Днес сутринта той отдаде почит в комплекса Анъткабир в Анкара, пред гроба на Ататюрк, почитания основател на постосманската република.

Турският президент същевременно се опитва да промени основите на неговата светска държава.

Ердоган и военният командир от епохата на Първата световна война Мустафа Кемал Ататюрк се превърнаха в основните фигури на съвременна Турция, като техните контрастиращи стилове и визии определят формата на обществото и мястото на страната в света. Също така те поляризираха обществото.

Наричан "рейс" ("вожд") от привържениците, Ердоган сега е най-дълго управлявалият лидер на Турция, ръководейки мащабна модернизация, която поддържа популярността му в по-бедните и по-религиозно консервативни провинции от 2001 г. насам.

Означаващо „бащата на всички турци“, фамилното име Ататюрк беше дадено на Мустафа Кемал от турския парламент, след като фелдмаршалът прогони чуждите армии и изгради нова, твърдо светска република от руините на Османската империя.

Сега Ердоган върви по тънката граница между отдаването на почит към човека, който е създал страната, и изграждането на собственото си наследство – такова, за което критиците се страхуват, че дърпа Турция обратно в нейното османско минало.

Той изпъстря речите си с прокламации за нов „век на Турция“, който може да включва ревизирана конституция, която защитава правото на жените да бъдат със забрадки на обществени места и определя брака като съюз между мъж и жена.

Липсата на чуждестранни гости, от Западния свят, на големия рожден ден на Турция засилва усещането, за изолацията на страната. 

Трайното значение на Ататюрк в Турция е трудно да се игнорира, което прави всякакви опити на Ердоган да го засенчи особено чувствителни за традиционно републиканско настроеното общество в страната.

Историкът, изследовател и писател Екрем Исин заяви, че Ататюрк все още е възприеман от огромни слоеве на обществото като освободител, който едновременно е защитил турците от нашествениците от Първата световна война и е сложил край на религиозния консерватизъм на управлението на султаните.

„Помислете за народ, който е прекарал 600 години под династично управление“, допълни Исин.

"Всеки, който повдигна малко глава, беше удрян с пръчка. Имаше атмосфера на страх."

Новата, светска и ориентирана към Европа република, създадена от Ататюрк, позволи на хората "да се изправят на собствените си крака, предоставяйки им права, които те дори не подозираха".

Някои от най-чувствителните реформи включват премахването на религията от повечето аспекти на обществения живот в преобладаващата мюсюлманска държава.

Това може да се илюстрира най-добре от съдбата на истанбулската Света София, древна катедрала, превърната от османците в джамия.

Ататюрк превърна сградата, защитена от ЮНЕСКО - някога седалище на източното християнство - в музей, придавайки й религиозен неутралитет, който подчертаваше неговата визия за модерна Турция.

Ердоган превърна отново Света София в джамия през 2020 г., навличайки международно възмущение и критики от своите светски съперници.

Ердоган е много заинтересован да постави своя отпечатък във всеки важен политически въпрос“, допълни Берк Есен, доцент в истанбулския университет Сабанчи пред Ройтерс.

Политическият ислям има проблем със секуларизма и републиката“, отбеляза политическият анализатор и колумнист Барчин Йинанч.

Влизаме във втория век на републиката с правителство, което не е в мир с републиката. Може би то прави това съзнателно, защото се храни с поляризацията.“

В основното послание на Ердоган към нацията, което той се очаква да направи тази вечер, се очаква да подчертае, че "той е направил повече за 20 години, отколкото е направено за 100 години", допълни Йинанч.

Честването днес включва грандиозни тържества с шестие на над 100 военни кораби по Босфора, последвано от 101 оръдейни залпа, шоу с дронове над Босфора и фойерверки в основните градове на Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
аноним

аноним

29.10.2023 | 15:06

От Ататюрк-до Ердоган,има цяла Вселена. Разликата е огромна!

Отговори
4 0
НЕСМИСЛИНИЦИ

НЕСМИСЛИНИЦИ

29.10.2023 | 10:54

А,ДАЛИ ,НАДАЛИ,ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ

Отговори
0 1
Достатъчно е да видите забрадената жена на Ердоган на снимка

Достатъчно е да видите забрадената жена на Ердоган на снимка

29.10.2023 | 10:47

за да ви стане ясно накъде ги е повел.

Отговори
5 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?