46
Следвайте ни

Ердоган: Европейските държави ще бъдат засегнати от миграцията от Афганистан

viber icon

Турция предложи създаването на специална работна група на страните от Г-20 за решаване на свързаните с Афганистан въпроси и предупреди международната общност, че афганистанският народ не може да бъде оставен на произвола на съдбата си.

„Предлагам създаването на работна група към Г-20, за да се постигне системно решение на този проблем. Като  Турция се стреми към лидерството на тази група“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на извънредната среща на лидерите на Г-20 чрез видеоконференция на 12 октомври.

Срещата се проведе под италианско председателство, седмици преди срещата на върха лице в лице, която ще се проведе в Рим.

Сигурността и стабилността на Афганистан са изключително важни не само за региона, но и за целия свят, заяви Ердоган, призовавайки международната общност да се справи с всички проблеми, произтичащи от несигурността в тази страна, включително нарастващите хуманитарни нужди.

„Международната общност няма лукса да обърне гръб на афганистанския народ и да го остави на произвола на съдбата“, каза той, като допълни, че нова политическа и геополитическа реалност се е появила след превземането на страната от талибаните.

Развитието на ситуацията в Афганистан рискува нов приток бежанци, каза Ердоган, подчертавайки, че Турция, вече е домакин на повече от 5 милиона мигранти и не може да приеме повече от Афганистан.

„Трябва да се знае, че е неизбежно европейските държави също да бъдат засегнати от имиграционния натиск, на който Турция ще бъде изложена от южните и източните си граници“, подчерта турският президент.

Както се вижда от терористичната атака на 26 септември, при която загинаха близо 200 души в Кабул, терористичната заплаха все още продължава в Афганистан, заяви Ердоган, призовавайки талибаните да сформират правителство на консенсуса.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?