Следвайте ни

Ердоган е за диалог с ЕС по проблемите с Гърция и Кипър

viber icon

Преди срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, на която ще бъде обсъдено създалото се напрежение в Източното Средиземноморие, турският президент, германският канцлер и ръководител на Европейския съвет изразиха решимостта си да подобрят отношенията между ЕС и Турция и да преодолеят регионалните конфликти. 

Турция непрекъснато набляга на диалога и преговорите въпреки всички провокации, заяви вторник президентът Реджеп Тайип Ердоган, подчертавайки, че са необходими реципрочни стъпки, за да се запази инерцията, натрупана при намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие.

По време на видеоконференция с германския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейския съвет Чарлз Мишел, Ердоган заяви, че Турция е готова да започне проучвателни преговори с Гърция и оценява усилията на Германия за посредничество.

Ердоган подчерта, че оттук нататък по-нататъшните преговори ще зависят от стъпките, предприети от Гърция.

По време на срещата, на която бяха обсъдени изчерпателно отношенията между Европейския съюз и Турция, Ердоган заяви, че се надява срещата на лидерите на ЕС, която бе планирана за тази седмица, но бе отложена със седмица заради коронавируса, да донесе глътка въздух за отношенията между Анкара и Брюксел.

б. р. Срещата на върха на ЕС е отложена за една седмица, тъй като Чарлз Мишел е под карантина, след като близък сътрудник е диагностициран с COVID-19.

Ердоган каза, че ако бъдат предприети солидни стъпки в добра воля към споразумението за митническия съюз, освобождаването от визи и миграцията, отношенията между ЕС и Турция отново ще получат положителна перспектива.

Подчертавайки, че здравословното сътрудничество между Брюксел и Анкара ще реши регионалните проблеми, Ердоган каза, че оценява усилията на Меркел и Мишел за укрепване на отношенията.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар, ръководителят на Националната разузнавателна организация (MIT) Хакан Фидан, директорът по комуникациите Фахретин Алтун, говорителят на президента Ибрахим Калин и шефът на кабинета Хасан Доган също присъстваха на срещата на високо равнище.

След срещата Гърция също заяви, че ще възобнови проучвателните преговори с Турция за първи път от 2016 г. насам, тъй като усилията за намаляване на скорошното напрежение между съюзниците в НАТО се засилиха.

"Гърция и Турция се договориха да проведат подготвителни преговори в Истанбул скоро", се казва в изявление на гръцкото външно министерство.

Обръщайки се към 75-то Общо събрание на ООН, във вторник Ердоган предложи също да се проведе регионална конференция с всички средиземноморски крайбрежни държави, включително Турската република Северна Кипър, на която да бъдат разгледани правата и интересите на регионалните участници.

Ердоган повтори призива на Турция за установяване на диалог и сътрудничество между страните от Източното Средиземноморие.

Подчертавайки подкрепата на Анкара за кипърските турци срещу безкомпромисните позиции и едностранните действия на гръцко-кипърската администрация, Ердоган каза: „Предлагаме провеждането на регионална конференция, на която да бъдат взети предвид правата и интересите на всички държави и където присъстват кипърските турци също. "

Турция няма да толерира никакво налагане, тормоз или нападение в Източното Средиземноморие, каза Ердоган и добави, че Анкара се стреми да разреши проблемите в региона чрез диалог на справедлива основа и съгласно международното право.

Междувременно военни делегации от Турция и Гърция се срещнаха за пети път като част от инициатива, ръководена от НАТО за обсъждане на механизмите за деконфликт в Източното Средиземноморие, съобщиха във вторник източници за сигурност.

В изявление турското министерство на отбраната заяви, че делегациите са завършили петия кръг от преговори в централата на НАТО в Брюксел и добави, че следващият кръг се планира да се проведе следващата седмица.

Преговорите имат за цел да намалят риска от инциденти и аварии в региона, като тези, които се случиха през август, докато двете страни участват в спор за достъпа до природни ресурси в Източното Средиземноморие.

Гръцки и турски военен кораб бяха замесени в лек сблъсък през август по време на конфликт в Източното Средиземноморие, в което гръцки източник на отбраната нарече произшествие, но Анкара нарече провокация.

"Ако гръцкият президент отхвърли военната реторика и използва повече изрази като мир и консенсус, това ще бъде от полза за Атина, гръцко-кипърската администрация и целия регион", заяви във вторник вицепрезидентът Фуат Октай.

Говорейки за продължаващото напрежение между Турция, Гърция и гръцко-кипърската администрация по отношение на морските зони и правата на сондажи в Източното Средиземноморие, Октай засегна изявления на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу по време на посещението си на остров Кастелоризо (Мейс) миналата седмица и преди посещението й в Кипър, нариман от Анкара, гръцко-кипърската администрация.

Критикувайки употребата на думата „окупатор“ от гръцкия президент, спрямо Турция, Октай заяви: „Решението на кипърския въпрос зависи от това Гърция да се откаже от своята идея „Мегали“ и да се върне в реалността. Като ситуация като такава, изявленията на президента са хумористични и представляват напразен опит за провокация и пропаганда. "

Идеята "Мегали" се отнася до гръцката експанзионистична политика, която има за цел да съживи Византийската империя, твърди Анкара.

Вицепрезидентът каза, че Сакеларопулу направи шоу, като посети Кастелоризо, което се намира на 2 километра от континенталната част на Турция, придружена от войски, игнорирайки основните човешки права и интереси на кипърските турци, следвайки посещението с посещение в гръцко-кипърската администрация.

„Гърция и нейният президент, които открито изразиха становището си, че трябва да се установи единствено гръцкото управление (над остров Кипър) и че съществуването на териториите на кипърските турци трябва да бъде прекратено, потвърждава факта, че продължава да се упражнява натиск и агресия върху тях от гръцкото ръководство“, Каза Октай.

От своя страна гръцкият президент заяви. "Преживяваме труден и опасен период. Турското ръководство подкопава мирното съжителство, изграждано в продължение на много десетилетия от гърци и турци, които виждаха морето помежду си не като непроницаема граница, а като проход на комуникацията ", каза Сакеларопулу пред репортери.

Турция и Гърция имаха разногласия по много въпроси, но най-новият въпрос за проучването на газ в Източното Средиземноморие особено засили напрежението между двете съседи.

Гърция се опитва да блокира проучването на енергийните ресурси на Турция в региона, което според Анкара е в рамките на нейните права. Атина се опитва да ограничи морската територия на Турция, опитвайки се да я прибере до бреговете си, въз основа на близостта на малък брой гръцки острови до турското крайбрежие.

Турция - страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море - изпрати кораби за проучване на енергийните запаси в континенталния си шелф.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?