3906

Ердоган е на европейска обиколка, агитира за независима Палестина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина в сряда за Испания и ще присъства на срещата на върха на Г-7 в Италия по-късно тази седмица.

Във време на възход на крайната десница с неотдавнашните избори за Европейски парламент, Ердоган предприе мащабни дипломатически усилия за защита на палестинците, които се стремят към международно признание.

Двудневното му посещение в Испания започна с аудиенция при крал Фелипе VI. в Кралския дворец Сарсуела в Мадрид вчера.

Президентът Ердоган заяви на испанския крал, че засиленият международен натиск върху Израел може да проправи пътя за траен мир в Палестина и региона.

Той отбеляза, че "геноцидната политика" на Израел в палестинските територии трябва да приключи възможно най-скоро, съобщи президентската дирекция за комуникации в Анкара.

Ердоган покани крал Фелипе да посети Турция „възможно най-скоро“, отбелязаха дирекцията.

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха палестинска държава миналия месец в координирани усилия за оказване на международен натиск върху Израел да прекрати своята опустошителна война срещу Газа.

Ердоган и испанският премиер Педро Санчес ще председателстват днес осмата междуправителствена среща на върха на своите страни. Срещата има за цел да задълбочи всеобхватното стратегическо партньорство между двете средиземноморски страни.

Ердоган намери сродно виждане при срещата си с испанския премиер Педро Санчес по палестинския въпрос. Санчес е откровен в критиките си към Израел много преди признаването на Държавата Палестина. По-рано през юни Испания обяви, че ще се присъедини към делото на Южна Африка в Международния съд (ICJ), където Израел е обвинен в геноцид срещу палестинци.

Ердоган пристигна в Мадрид вчера с голяма делегация, състояща се от съпругата му, първата дама Емине Ердоган и няколко министри и бизнесмени.

На 14 юни Ердоган ще бъде в Италия за срещата на Г-7, за която е поканен от домакина Италия. Италия също изпрати покана до Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия за срещата на върха, която ще събере лидерите на Германия, Съединените щати, Обединеното кралство, Италия, Франция, Япония и Канада за по-всеобхватна перспектива на глобалните предизвикателства. Развитията, свързани с Газа, също ще бъдат сред важните теми в дневния ред на срещата на върха на Г-7. Държавните глави присъстващи на срещата ще проведат срещи за необходимите стъпки за прекратяване на конфликта.

Турция е единствената страна в Европа, която безусловно подкрепя палестинците в лицето на израелската агресия и определя Хамас, която контролира Газа, като съпротивителна група, за разлика от повечето западни страни и Израел, които ги определят като терористи. Турция засили своята реторика срещу администрацията на Нетаняху, с която някога се опитваше да си сътрудничи, за да поправи крехките връзки между Израел и Турция.

Около 144 от 193 държави-членки на ООН признават Палестина като държава, включително по-голямата част от глобалния юг, Русия, Китай, Индия и България. Но само шепа от 27-те членки на ЕС са направили това досега, предимно бивши комунистически страни, както и Швеция и администрацията на кипърските гърци, уточнява вестник Сабах.

Великобритания, Австралия и членът на ЕС Малта показаха през последните месеци, че скоро биха могли да последват примера им.

Признаването на палестинска държава все още се противопоставя засега от най-близкия съюзник на Израел Съединените щати, които имат право да наложат вето в ООН и го направиха миналия месец.

Вашингтон твърди, че в крайна сметка подкрепя палестинската държавност, но само в резултат на преговори с Израел, позиция, която споделя с европейските сили, включително Франция и Германия.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?