49

Ердоган е готов да се срещне със сирийския лидер Асад

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че може да се срещне със сирийския президент Башар Асад, когато настъпи подходящият момент, затвърждавайки колебливите скорошни стъпки за възстановяване на връзките между двете страни във войната на южния съсед.

"Засега такава среща не е на дневен ред. Но не мога да кажа, че е невъзможно да се срещна с Асад", каза Ердоган на пресконференция на срещата в Прага на Европейската политическа общност.

„Когато дойде подходящият момент, можем да тръгнем и към среща с президента на Сирия“, добави той.

Всяко нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск би променило десетилетната сирийска война. Турската подкрепа беше от жизненоважно значение за поддържането на сирийската умерена опозиция в последната им голяма териториална опора на северозапад, след като Асад победи опозицията в останалата част от страната, подпомаган от Русия и Иран.

През август външният министър Мевлют Чавушоглу подчерта необходимостта от силна централна администрация, за да се предотврати разпадането на Сирия. Докато Чавушоглу обяви, че е разговарял набързо със сирийския си колега Фейсал Мекдад през октомври в Белград, външното министерство подчерта, че Турция ще продължи да показва солидарност с народа на Сирия и да преследва усилия за намиране на трайно решение на сирийската криза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?