71

Ердоган: Балансиран подход на Запада към Русия е най-подходящ

Избирателната активност в Турция се очаква да достигне до 90 на сто на балотажа

В интервю за американският новинарски канал CNN турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че избирателната активност ще достигне до 90 процента на балотажа на президентските избори на 28 май.

Турският президент разгледа различни теми, вариращи от изборния процес до външната политика по време на интервюто, което беше излъчено снощи.

Доверие в турския народ

Като се има предвид успешният му опит в спечелването на избори през последните 20 години, Ердоган повтори доверието си в турския народ. Той изрази надежда, че хората няма да го разочароват и на този вот.

Джо Байдън го нарече автократ

По повод напомнянето, че президентът на САЩ Джо Байдън го нарече автократ по време на предизборната си кампания, турският президент подчерта, че Народният алианс, ръководен от Ердоган ще влезе в парламента с 322 депутати. "Каква диктатура е това?", попита турския лидер.

На въпрос дали ще работи с администрацията на Байдън, ако бъде преизбран, Ердоган заяви, че няма съмнение, че ще работи с президента Байдън и че ако администрацията на Байдън се промени, той ще работи и с новата.

Взаимно сътрудничество с Русия 

Ердоган подчерта също, че Западът не е демонстрирал балансиран подход в отношенията си с Русия и Украйна.

Той е на мнение, че един балансиран подход към страна като Русия би бил по-подходящ. Той подчерта необходимостта от взаимно сътрудничество в света и подчерта положителните си отношения с руския президент Владимир Путин, като предложи Западът да възприеме подобен подход.

Ердоган спомена и Черноморския зърнен коридор, където Турция отговаря на нуждите не само на Запада, но и на африканските страни, подчертавайки разширяването на зърнените процеси с Русия, благодарение на специалните му отношения с Путин.

Народният алианс на Ердоган спечели мнозинство в парламента, но при президентската надпревара въпреки че той водеше, не успя да премине прага от 50 на сто от гласовете.  

Депортиране на сирийски бежанци

Ердоган ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, ръководител на основната опозиционна РНП и общ кандидат за шестпартийния опозиционен Национален алианс, на балотаж, 28 май.

Вчера опозицията призова за масово депортиране на сирийски бежанци от Турция. Ердоган отбеляза, че "е невъзможно да се съгласим с това".

„Турските неправителствени организации сега вършат сериозна работа по отношение на реконструкцията в Северна Сирия. Те строят къщи. Тези къщи са построени, за да могат сирийците в Турция да се върнат в родината си“, допълни той.

„Сега правим още една стъпка. Всъщност подготвихме и някои проекти, свързани с жилищното строителство в Сирия за връщането на близо един милион бежанци в техните земи. Това са доста добри проекти. Заедно с тези проекти ние ще гарантираме, че Сирийските бежанци се връщат в собствените си страни, в собствените си земи“, добави той.

Приятелство със семейство Асад

В отговор на въпрос дали е възможно възстановяване на отношенията с ръководителя на сирийския режим Башар ал Асад, Ердоган сподели: „Направих някои забележки по този въпрос. Имах приятелство със семейство Асад. За съжаление, поради някои по-късни събития, имаше прекъсване на нашите близки отношения. Това прекъсване също ни разстрои."

„Чрез моето приятелство с президента Путин решихме, че можем да отворим нова страница, по-специално в нашата борба срещу тероризма в северната част на Сирия, което изисква тясно сътрудничество и солидарност. Ако можем да направим това, не виждам пречка по пътя на нашето помирение“, добави той.

Терористична заплаха

На въпрос относно искането на Асад към Турция да изтегли военните си от Сирия за среща, Ердоган припомни: „Имаме повече от 900 километра граница и съществува постоянна терористична заплаха от тези граници към нашата страна. Единствената причина да имаме военно присъствие на границата е, за да се борим с тероризма."

Ердоган бе категоричен, че Турция няма да се оттегли от Сирия, защото "терористичната заплаха продължава".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?