71

Ердоган: Армения трябва да мисли за стратегия за мир

Транспортирането на природен газ от Каспийско море за Европа през Турция е приоритет с Азербайджан

Армения трябва да мисли с дългосрочна и стратегическа визия за мир чрез трайно споразумение с Азербайджан , заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки сегашният прозорец на възможност за регионална стабилност да не се пропуска.

Ердоган беше домакин на президента на Азербайджан Илхам Алиев вчера в турската столица Анкара. Това е първата задгранична визита, след като Алиев си осигури нов мандат като президент на Азербайджан на последните президентски избори.

„С победата на Азербайджан в Карабах ние вярваме, че се отваря исторически прозорец на възможност. Важно е тази възможност да не бъде пропусната. Ето защо ние призоваваме Армения да мисли с дългосрочна и стратегическа визия за мир“, отбеляза Ердоган на пресконференция с Алиев.

Азербайджан воюва с Армения през 2020 г. в областта Карабах и отново осъществи контрол в района, след три десетилетия управление на Армения. Двете страни преговаряха за трайно споразумение, но все още не е постигнат резултат.

Ердоган също призова трети страни да не тровят процеса между Баку и Ереван и ги призова да действат конструктивно за мира и стабилността в Кавказ.

Ердоган подчерта, че страната му ще продължи да защитава интересите на Азербайджан. Той отбеляза подобряването на сътрудничеството между Турция и Азербайджан в почти всички области, включително търговията, транспорта и енергетиката. „Нашата обща цел е да увеличим обема на търговията си до $15 милиарда“, заяви Ердоган, информирайки, че настоящият обем е около половината от това.

"Ускоряването на усилията за изграждането на железопътната линия Ъгъдър-Нагхчиван и обновяването на съществуващата железопътна линия Баку-Тбилиси-Карс са много важни за укрепването на връзките между двете страни", допълни президента. 

„Увеличаване на обема на тръбопровода TANAP и транспортирането на природният газ на Каспийско море за Европа през Турция е сред приоритетите.“

Алиев от своя страна приветства развитието на отношенията, което Турция показва през последните години под ръководството на Ердоган. „Днес Турция има влияние в целия свят, извън своя регион. Турция е гарант за мира, стабилността и сътрудничеството в нашия регион“, подчерта той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?