Следвайте ни

Ердоган: Армения е най-голямата заплаха за мира в региона

viber icon

Атакувайки Азербайджан, Армения отново доказа, че това е най-голямата пречка за мира и стабилността в региона, заяви в неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция ще продължи да застава до братята си в Азербайджан, както винаги," каза президентът.

Напрежението в Южен Кавказ се повиши в неделя сутринта заради сблъсъци, при които Ереван заяви, че азербайджански сили са бомбардирали района на Нагорни Карабах, а Баку обвини арменските сили в обстрел на азербайджански военни и цивилни позиции.

Ердоган каза, че неспособността на международната общност да реагира на атаките показва нейния двоен стандарт.

"Задържайки небрежното си отношение в продължение на почти 30 години, групата на (ОССЕ) в Минск, за съжаление, е далеч от решение за намирането на решение на конфликта," каза Ердоган.

Минската група на ОССЕ - съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ - е създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта, но до момента тя не успя.

„Приканваме арменския народ да си върне бъдещето срещу администрацията, която го влече към катастрофа и ги използва като марионетки“, каза президентът и призова „целия свят“ да застане зад Азербайджан в борбата му срещу окупацията и жестокостта.

Междувременно Азербайджан вчера обяви военна мобилизация и военно положение в няколко региона, тъй като парламентът въведе военно положение в неделя.

Съобщението на Азербайджан дойде, след като Армения обяви военно положение и пълна военна мобилизация, призовавайки гражданите да се "приготвят да защитават свещената родина".

След съобщението властите в окупирания от Армения Карабах заявиха, че 16 военнослужещи са убити и над 100 ранени при сблъсъци с азербайджански войници.

В южната част на Кавказ напрежението се засили между съседните Армения и Азербайджан в неделя сутринта заради сблъсъци, при които Ереван заяви, че азербайджански сили обстрелват района на Нагорни Карабах, а Баку обвини арменските сили в обстрел на азербайджански военни и цивилни позиции.

Спорният регион е обявил военна мобилизация, потвърдиха световните агенциите, като всички жители на възраст над 18 години се подготвят за действие. И двете страни се обвиняваха взаимно за боевете.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?