71

Ердоган алармира: Възможно е разрастване на конфликта в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че преговорите за прекратяване на огъня в Газа очаква да бъдат приключени скоро. Той отбелязва още, че прекратяване на огъня от Израел срещу палестинския анклав може да бъде постигнато скоро.

Ердоган също предупреди Израел срещу разпространението на конфликта в по-широк регион на фона на размяна на огън между Израел и силите в Ливан.

Турският лидер заяви, че е свидетел на „значително положително развитие през последните няколко дни“ в Газа. Той отбеляза, че шефът на Мосад е участвал в преговори с представители на Хамас в Доха и са предприети някои положителни стъпки за постоянно прекратяване на огъня.

Прекратяването на огъня може да дойде всеки момент. Но всичко се свежда до отношението на Нетаняху към пробрева“, допълни Ердоган.

Анкара планираше да нормализира отношенията си с Тел Авив, но те се влошиха заради политиката на Нетаняху срещу палестинците. Малко преди да избухне новият кръг от конфликт през октомври 2023 г., Ердоган се срещна с израелския премиер в Съединените щати в опит за стъпка на нормализиране. Но развитието оттогава промени всичко и Ердоган е в светлината на прожекторите като един от малкото лидери, които открито се противопоставят на атаките на Израел в Газа. Президентът последователно нарече Нетаняху „касапин“ и „модерен Хитлер“ и осъди международната общност, че не успя да го спре.

Израел трябва да спре да се бави, за да спре тези кланета и да прекрати тези нечовешки атаки“, отбеляда категорично Ердоган в неделя. „От съществено значение е международната общност, особено западните страни, да оказват по-силен натиск върху Израел.

Тел Авив нарушава човешките права, потъпква международното право“, алармира той.

 

Ердоган осъди Израел, за това че заплашва „да разпространи конфликта в Ливан“. „Тел Авив трябва да се откаже от това намерение. Западните страни, особено САЩ, трябва да спрат да оказват подкрепа на Израел

Израел, който пренебрегва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня, е изправен пред международно осъждане на фона на продължаващата си брутална офанзива срещу Газа.

Повече от 38 150 палестинци са били убити оттогава, а над 87 800 други са ранени, според местните здравни власти.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?