1553

Ерата на обилните снегове в ски курортите приключи

Ако тази зима все още сте се наслаждавали на покрити с обилна снежна покривка планини, карайки ски или сноуборд, то това преживяване скоро може да се превърне в отдалечаващ се спомен, тъй като ново проучване установи, че ерата на постоянно обилния сняг вече е отминала поради климатичната криза.

Според изчисленията на новото изследване ски индустрията в САЩ е загубила повече от 5 милиарда долара през последните две десетилетия поради причиненото от човека глобално затопляне, което води до все по-оскъдните снеговалежи в планинските вериги. Предишни проучвания показаха, че на много места валежите вече са под формата на дъжд, а не на сняг, поради повишаването на температурите.

В новото проучване се посочва, че тази ситуация е съкратила средния ски сезон в САЩ с пет до седем дни през последния половин век, което е струвало на индустрията средно 252 млн. долара годишно от загубени приходи и нарастващи разходи за производство на сняг чрез машини.

"Вероятно вече сме преминали ерата на пиковите ски сезони", казва Даниел Скот, учен от университета Ватерло в Канада, който е провел изследването заедно с колеги от университета в Инсбрук. "Изменението на климата е развиваща се бизнес реалност за ски индустрията и туристическия сектор."

Необичайно топлите зими в някои части на САЩ, както и в ски курортите в Европа, илюстрираха нарастващите проблеми, пред които е изправено това развлечение. Планините във Франция, Австрия и Босна останаха почти изцяло без сняг, което принуди ски лифтовете да спрат, а курортите да затворят.

В САЩ в западната част на страната са отчетени по-малко от половината от нормалната снежна покривка, което кара курортите да се борят за по-голямо производство на сняг или да намалят предлагането си на скиорите.

"Рекордните температури през тази зима представляват предвестник на бъдещето", каза Скот. "Това постави на изпитание възможностите за изкуствено заснежаване в много райони и промени посещенията на милиони скиори и избора им на дестинация".

Миналата година беше най-горещата в световен мащаб, регистрирана някога, а 2024 г. я следва с изключителни нива на топлина, които поставиха нови рекорди през януари и февруари. Липсата на нормална зима на много места е очевидна в планините, като липсата на сняг не само застрашава зимните спортове, но също така излага на риск ключов резерв от вода, където топящата се снежна покривка захранва реките и потоците през пролетта.

Според новото изследване, което сравнява зимите от 60-те и 70-те години на миналия век с двете десетилетия след 2000 г., намаляването на ски сезоните вече е очевидно. Намаляването на броя на зимните сезони ще продължи с по-нататъшното затопляне на света поради изгарянето на изкопаеми горива, като до 2050 г. ски сезоните ще намалеят с 14 до 33 дни, дори ако светът успее да намали значително емисиите на парникови газове и да разработи модерни методи за производство на сняг.

Ако светът не успее да ограничи емисиите, бъдещето ще бъде още по-мрачно, прогнозира проучването, като в средата на века ще бъдат загубени до два месеца от годината за ски спорт.

"Средните ски сезони на всички регионални пазари в САЩ се очаква да станат по-кратки през следващите десетилетия при всички бъдещи варианти на емисиите", казва Скот.

"Колко по-кратки ще бъдат те, зависи от способността на всички държави да изпълнят ангажиментите си за намаляване на емисиите по Парижкото споразумение за климата и от това дали температурите на глобалното затопляне ще бъдат задържани под 2C (3,6F)"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?