Следвайте ни

Епохално откритие! Съществува девета планета ВИДЕО

viber icon

Астрономи направиха откритие, което тотално ще преобърне представите на всички за Слънчевата система. Международната група от астрономи е намерила доказателство за съществуването на девета планета. С тази новина гръмнаха редица международни медии. Астрономите открили транснептуновия обект 2015 BP519 с помощта на телескопа "Виктория Бранко" в Чили в рамките на проекта "Дарк енерджи сървей".

Той е на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето). Свръхчувствителната камера, с която е снабден апаратът "Виктория Бранко", се използва за търсене на тъмни обекти, разположени извън Млечния път, но също така и за небесни тела в Слънчевата система, които се намират отвъд орбитата на Нептун.

Наблюденията върху 2015 BP519, продължили 1110 дни, са позволили да се определят характеристиките на неговата орбита. Максималната му отдалеченост от Слънцето е 450 астрономически единици, а минималната - 36, ексцентритетът на орбитата му е 0,92, а наклонът - 54 градуса. Според изчисленията, ако 2015 BP519 се е образувал в Слънчевата система, орбитата му не може да се обясни с влиянието на известните големи планети.

Резултатите от компютърна симулация са показали, че наблюдаваното накланяне и голямата полуос са могли да се формират и запазят за дълго време само под въздействието на все още неоткрита девета планета. Транснептуновите обекти са небесни тела, които напълно или почти напълно се намират отвъд орбитата на Нептун.

Орбитите на някои от тях могат да бъдат удължени, в резултат на което те се оказват по-близо до Слънцето от осмата планета. Някои транснептунови обекти, като например Плутон, имат напълно сферична форма, затова астрономите ги отнасят към планетите-джуджета.

Източник Блиц

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?