Следвайте ни

Епидемията от чума в Мадагаскар обхвана нови територии

viber icon

Епидемия от чума в Мадагаскар е отнела живота на 40 души от общо 119 потвърдени случая на болестта от края на август до днес, съобщи Световната здравна организация, предаде БТА.

 

Според СЗО има риск заразата бързо да се разпространи в столицата Антананариву заради високата гъстота на населението и слабата здравоохранителна система. Там са регистрирани два случая, единият е завършил със смърт. Чумата е бактериална инфекция, разпространявана от плъхове чрез бълхи. Хора, ухапани от заразена бълха, обикновено развиват т. нар. бубонна чума, която подува лимфните възли и може да бъде лекувана с антибиотици.

 

Ако бактерията достигне до белите дробове, пациентът развива пневмонна (белодробна чума), която сепредава от човек на човек по въздушно-капков път при кашляне. Чумата е една от най-смъртоносните инфекциозни болести и може да убие човек за 24 часа. Световната здравна организация засега не препоръчва ограничения за търговията или пътуванията до Мадагаскар въз основа на наличната информация за епидемиологичния взрив. Последният регистриран взрив на чума преди сегашния бе в Перу през август 2010 г., добавят от централата на СЗО в Женева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?