Следвайте ни

Епидемии убийци взимат повече жертви от войните

viber icon

Коронавирусът изглежда плашещо, ала бледнее пред испанския грип, от който след Втората световна загиват между 50 и 130 милиона души.

 

Разпространението на новия коронавирус стана тема едно и пренареди живота на планетата. За месеци COVID 19 зарази над 94 000 души и взе 3200 жертви. 82 страни са засегнати от заразата. Най-опасно огнище в Европа е Италия, където заразените са 2500, а смъртните случаи - 80.

Появиха се опасения, че продължителна епидемия ще предизвика недостиг на стоки, лекарства, срив в туризма и дори световна финансова криза.

Коронавирусът може и да изглежда плашещо, но всъщност бледнее в сравнение с някои други болести, белязали човешката история.  

Бубонна чума

Чумата, известна и като „Черната смърт“, връхлита Европа в средата на 14 в. и отнема живота на над 50 млн. души (около 60% от населението на Стария континент). Повечето историци смятат, че болестта е тръгнала от степите на Централна Азия - район, който и до днес се счита за истински „чумен резервоар“. Причината е, че там живеят много гризачи, които са основни преносители на опасната зараза.  

Първата известна чумна епидемия е избухнала в Египет през 541 г. Последното подобно събитие пък датира от 1894 г., когато заразата обхваща китайската провинция Юнан и достига Хонконг. Чумата продължава да съществува и днес. Въпреки ваксините и антибиотиците през последното десетилетие болестта взе стотици жертви в страни като Мадагаскар, Конго и Перу.

Едра шарка

Смята се, че едрата шарка се е появила за пръв път преди около 10 000 години. Причинява се от два вида вируси ​- Variola major и Variola minor. Болестта засяга само хората, като инкубационният период продължава около две седмици. През 18. век средно по над 400 000 души годишно са умирали от едра шарка. Смъртността при новородените надхвърляла 80%, а една трета от оцелелите губели своето зрение. 

По данни на СЗО едрата шарка е победена и нови случаи не са регистрирани от края на 70-те години на миналия век. Този успех става възможен след провеждането на масова кампания за ваксиниране срещу болестта, започнала през 1967 г. Остават  притесненията, че едрата шарка някой ден може да бъде използвана като биологично оръжие. Експерти обаче успокояват, че има големи запаси от ваксини срещу болестта.

Испански грип

С името ​испански грип в историята остава пандемията от инфлуенца, обхванала света през 1918 г. Предполага се, че болестта е отнела живота на между 50 и 130 милиона души. В България загиналите са около 80 000. Заразата достига дори до отдалечени райони като Арктика и островните групи в Тихия океан. Само за 24 седмици испанският грип убива повече хора, отколкото СПИН за няколко десетилетия.

Испанският грип засяга предимно млади хора в отлично здраве. По-късно става ясно, че болестта предизвиква свръхреакция на имунната система, което на практика опустошава тялото на заразения.

Холера

Холерата е едно от най-опасните инфекциозни заболявания. В някои случаи е възможно човек да умре от тази болест в рамките на три часа. До началото на 19. век холерата е разпространена предимно в Индия, като основен източник е река Ганг. Заразата се разпространява и в други страни, предизвиквайки няколко епидемии с десетки хиляди жертви.

В наши дни холерата на практика е унищожена в Европа и Северна Америка благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода. В някои страни от Третия свят обаче заразата продължава да е сериозен проблем. Пример за това е Йемен, където през 2019 г. са били регистрирани около 1,5 млн. случая на заразени с опасната болест.   

Малария

Първите писмени сведения за заболявания с признаци, напомнящи за малария, датират от 2700 г. пр. н. е. в Китай. Много учени смятат, че болестта е допринесла за упадъка на Римската империя. Самата дума „малария“ произлиза от средновековния италиански език и в буквален превод означава „лош въздух“. Заразата е известна и с името „блатна треска“, тъй като е асоциирана с наличието на блата и застояли води.

И до ден днешен маларията продължава да отнема живота на хиляди хора, основно в страни от Третия свят. През 2018 г. броят на заразените е бил 228 милиона  души, а 405 000 от тях са починали. Над 90% от жертвите са регистрирани в Африка. Маларията нанася щети в размер на 12 млрд. долара на Черния континент. 

Жълта треска 

Жълтата треска е още една изключително опасна болест, причинила няколко опустошителни епидемии. Една от тях избухва през 16. век и обхваща Италия, Франция, Испания и Англия. През 19. век заразата отнема живота на около 300 000 души в Испания. Въпреки че съществува ваксина срещу това заболяване, то продължава да върлува в някои райони на Африка и Южна Америка. Според СЗО болестта убива по около 200 000 души всяка година.

SARS

Вирусът SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, или ​тежък ​остър ​респираторен синдром) предизвика голяма паника през 2003 г.

Болестта е отнела живота на 774 души, а общият брой на заразените е над 8000. Смята се, че първите случаи на SARS са причинени от вид прилепи, живеещи в Китай.

В рамките на година болестта засегна няколко държави. Разпространението <210> беше спряно благодарение на взетите извънредни мерки за безопасност.

 XИB/CΠИH

Πpeди пoвeчe oт 20 гoдини в cвeтa зaпoчнa eпидeмиятa нa нaй-cтpaшнoтo и нeизвecтнo виpycнo зaбoлявaнe - CΠИH. Heгoвaтa зapaзнocт, бъpзoтo paзпpocтpaнeниe и нeизлeчимocттa ca cпeчeлили нa бoлecттa cлaвaтa нa "чyмaтa нa XX вeк".

Cиндpoмът нa пpидoбитaтa имyннa нeдocтaтъчнocт (CΠИH, АІDЅ нa aнглийcки), пpичинeн oт виpyca нa чoвeшкия имyнoдeфицит (XИB), e cмъpтoнocнa бoлecт и в мoмeнтa нямa лeчeниe зa нeгo.

B нaши дни CΠИH имa пaндeмичeн xapaктep.

38 милиона в света живеят с болестта, у нас са 1700. 1.5 милиона са починали от страшната болест. Сред жертвите са известни личности, сред които звездата на "Куин" Фреди Меркюри, фантастът Айзък Азимов, белетристът Рудолф Нуреев, синът на известния политик Нелсън Мандела - Макгахо.

Πpeз 1985 г. e ycтaнoвeнo, чe XИB ce пpeдaвa чpeз тeлecнитe тeчнocти нa тялoтo: кpъв, cпepмa и мaйчинo млякo.

 Вече има препарати, които удължават живота на заразените.  

Ебола

Вирусното заболяване ебола, или хеморагична треска ебола, която убива 90% от заболелите, се предизвиква от четири от петте вируса от рода Ebolavirus.

Ебола вирусите са описани за пръв път след епидемия в Южен Судан през юни 1976-а и в Заир през август 1976 г. Вирусите носят името на река Ебола в Заир (днешна Демократична република Конго), откъдето е започнала заразата. 

Заболяването може да бъде смъртоносно само в рамките на часове след първите прояви на симптомите. 

До момента няма одобрено ефективно лечение на ебола. Единствено приемът на течности през устата или интравенозно, с което се въздейства на специфичните симптоми, подобрява преживяемостта.

Най-голямата досега епидемия от ебола е регистрирана в Западна Африка между декември 2013 г. и януари 2016 г., взимайки 11 323 жертви при 28 646 заболели.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?