Следвайте ни

ЕП решава за отмяна на двойното часово време

Предстоящата седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Дебатът в Европарламента /ЕП/ е в четвъртък.

Очаква се евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно, съобщи "24 часа".

Европарламентът ще дебатира по темата сутринта в четвъртък, след което трябва да гласува резолюция в 13 ч българско време, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне. За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово  време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва  да има промяна в часовите зони.

Европа да се откаже от лятното часово време, предложи аргументирано експертът доц. Радослав Кючуков, преподавател в Русенския университет. Ученият получи подкрепа от Атлантическата дигитална мрежа, а Соломон и Гергана Паси предложиха аргументите да се дискутират по време на  европредседателството на България.

Процедурата за отмята на двойното часово време е доста тежка. Ако  Европарламентът се обедини зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да направи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те одобрят предложението.

Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното.

Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?