Следвайте ни

ЕП пише правила за изкуствения интелект

viber icon

Европейският парламент прие предложения за това как ЕС може най-добре да регулира изкуствения интелект с цел насърчаване на иновациите, етичните стандарти и доверието в технологиите. 

Законодателното предложение на Комисията се очаква в началото на следващата година, а Ибан Гарсия дел Бланко предложи доклад за законодателна инициатива, който беше приет с 559 гласа „за“, 44 „против“ и 88 „въздържал се“. 

Бъдещото законодателство трябва да бъде изготвено в съответствие с няколко ръководни принципа, включително: ориентирани към човека и създадени от него технологии в областта на ИИ, безопасност, прозрачност и отчетност, защитни мерки срещу предубеждения и дискриминация, право на правна защита, социална и екологична отговорност, зачитане на неприкосновеността на личния живот и защита на данните.

Високорисковите технологии в областта на ИИ, като например тези със способности за самообучение, следва да бъдат проектирани така, че да позволяват човешки надзор по всяко време. Ако използването на дадена функционалност доведе до сериозно нарушение на етичните принципи и може да представлява опасност, следва да се дезактивират способностите за самообучение и да се възстанови пълният човешки контрол.

Законодателната инициатива на докладчика Аксел Фос призовава за ориентирана към бъдещето рамка за гражданска отговорност, която предвижда лицата, управляващи високорискови технологии на ИИ, да носят отговорност в случай на причинени вреди. Правилата ще се прилагат за физическа или виртуална дейност, свързана с ИИ, която нанася щети или вреди на живота, здравето, физическата неприкосновеност и имуществото или причинява значителна неимуществена вреда. 

Според евродепутатите управляващите технологии с изкуствен интелект трябва да имат застраховка като тази за пътни инциденти. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?