Следвайте ни

ЕП иска постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона

viber icon

Мнозинството в Европейския парламент изрази днес готовност да подкрепи въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС.

Предстои тази седмица евродепутатите да гласуват резолюция, в която се очаква да одобрят законово задължение общностните институции да следят за спазването на ценностите, залегнали в договора за присъединяване. Налагането на наказания при нарушения засега липсва, особено от страна на Европейската комисия, отбеляза вносителят на предложението Михал Шимечка ("Обнови Европа", Словакия), предава БТА. 

 В последвалите изказвания групата на Европейската народна партия отчете, че ЕС трябва да защитава общите принципи и справедливостта, с честно отношение към всяка европейска страна. Социалистите и демократите изразиха задоволство от първите годишни доклади на ЕК за върховенството на закона. Никога не може да отстъпим от общите ценности, добавиха те.

Групата "Обнови Европа" посочи, че в ЕС, както и в САЩ, се наблюдават удари срещу демокрацията отвътре. Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че ЕК иска да раздава пари срещу демокрация, както и че от години призивите за върховенство на закона се инстументализират. Новият механизъм би бил измама, би се използвал за натиск над държави, например срещу онези, които не искат мигранти, според тази политическа сила.

Групата на Зелените призова за обединение на различните европейски механизми, насочени към опазването на общите ценности и законността. Европейските консерватори и реформатори изразиха също несъгласие с предложението за ново наблюдение, защото според тях това ще доведе до защита на малцинствата и ще бъде удар по самостоятелните държави.

Групата на Европейската обединена левица посочи, че няколко държави от ЕС вървят срещу основните права и изброи сред тях Унгария, Полша и България. Необходими са дела, а не думи, нужни са последствия за държавите, които нарушават човешките права, допълни тази парламентарна сила.

Европейските ценности не са за продан, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Юрова. Ще продължим да преследваме нарушенията. Взаимното доверие и сътрудничеството са в основата на ЕС, добави тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

❤️❤️❤️

❤️❤️❤️

05.10.2020 | 23:06

Отговори
0 0
Митко

Митко

05.10.2020 | 22:07

Какъв механизъм, бе вие имате ли си хабер за какви мутри става дума ?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?