Следвайте ни

Емирът на Кувейт почина на 91 години

viber icon

Емирът на Кувейт шейх Сабах Ал Ахмад Ал Сабах, владетелят на Кувейт, който десетилетия се проявяваше като далновиден дипломат при разрешаването на редица кризи в района на богатите на петрол държави в Персийския залив и на други регионални кризи, почина във вторник.

Шейх Сабах ще бъде наследен от неговия брат, престолонаследникът шейх Наваф Ал Ахмад Ал Сабах. Новият емир ще положи клетва днес в 11 ч. местно време (GMT +3), заяви председателят на парламента Марзук ал-Ганим в туит.

83-годишният шейх Наваф служи като престолонаследник от 2006 г., прескачайки традиционния ред на редуване на властта между клонове Ал Джабер и Ал Салам на управляващото семейство в страната.

91-годишният шейх Сабах е бил в болницата в САЩ от юли. Той беше в лошо здравословно състояние от години и внезапно се разболя през юли, което доведе до бърза хоспитализация и операция в Кувейт на фона на продължаващата пандемия на коронавируса. Властите не обясниха каква е точно болестта му тогава. След това специален самолет-болница на американските ВВС C-17 транспортира шейх Сабах от Кувейт до Рочестър, Минесота, САЩ, в главния кампус на клиниката Mayo. Това е изключителен жест на американското правителство за чуждестранен държавен глава. На 14 септември министър-председателят на Кувейт информира своя кабинет, че здравето на емира се подобрява.

Съболезнования долетяха от целия арабски свят и няколко страни в Персийския залив. Държавите в региона обявиха траур.

„Днес загубихме голям брат и мъдър лидер, който положи много усилия за арабското единство“, каза в пост в Туитър кралят на Йордания Абдула.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изказа съболезнования за смъртта на кувейтския владетел малко след съобщението.

„Пожелавам милостта на Аллах за емира на Кувейт шейх Сабах Ал Ахмад Ал Сабах и от името на турската нация и от свое име бих искал да изкажа своите съболезнования на приятелския и братски народ на Кувейт“, каза Ердоган в Туитър.

Шейх Сабах управлява Кувейт, производител на петрол от ОПЕК, от 2006 г., а той е ръководител на външната политика на държавата повече от 50 години. 
Шейх Сабах е непоколебим съюзник на САЩ след американската война, която изгони окупиращите иракски войски от Кувейт. 

Издигането му на власт дойде, след като парламентът гласува единодушно да свали предшественика му, болния шейх Саад Ал Абдула Ал Сабах, само на деветия ден от неговото управление.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?