49

Екзекутираха публично иранец, убил полицай

Иран извърши вчера публична екзекуция за пръв път от повече от две години, съобщи Франс прес, като цитира норвежката неправителствена организация "Иран хюман райтс", предаде БТА.

Екзекутираният е Иман Сабзикар, работник, признат за виновен за убийство на полицай през февруари 2022 г. в южния ирански град Шираз. Той беше обесен рано сутринта вчера на мястото на престъплението, съобщават ирански медии. Присъдата е била потвърдена от иранския Върховен съд в началото на месеца.

Целта на публичното извършване на наказанието е да сплаши хората, за да не протестират, заяви Махмуд Амири-Могадам, директор на неправителствената организация. Той призова международната общност да отговори твърдо на тази практика на Техеран, която определи като "средновековна".

Екзекуциите в Иран се извършват обикновено в затворите. Публичните екзекуции се използват като средство за възпиране на други подобни прояви, особено когато става дума за убийство на член на силите за сигурност, отбелязва АФП.

Последната публична екзекуция в Иран беше извършена на 11 юни 2020 г., припомня неправителствената организация, като изрази опасения, че други четирима, осъдени за убийства на полицаи при аналогични случаи, може да понесат същото наказание.

Броят на екзекуциите в Ислямска република Иран се е удвоил през първата половина на годината, спрямо същия период на 2021 година. През последните седмици активисти изразиха опасения от засилващи се репресии в страната, докато икономическата криза предизвиква необичайни демонстрации. Арестувани бяха интелектуалци и кинодейци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?