71
Следвайте ни

Експерти предричат сензационен съюз между Франция и Русия

viber icon

Настъпващата криза в блока на НАТО свидетелства не само за преразпределението на сферите на влияние, но и за преразглеждането на цялата световна политика

След инцидента с прекратяването на договора за изграждане на подводници от Австралия, може да се говори не само за преразпределение на сферите на влияние в света, но и за промяна в  цялата световна политика, пишат западни медии.

След този скандал Франция ще бъде принудена да се доближи до нови партньори, като преразгледа отношението си към редица ключови въпроси, включително конфликта в Донбас, заяви военният експерт Александър Артамонов.

„Настъпващата сега криза в блока на НАТО свидетелства не само за преразпределението на сферите на влияние, но и за преразглеждането на цялата световна политика", каза той.

"Това е знак и доказателство за възраждането на англосферата “, убеден е Артамонов.

Той отбеляза, че британският премиер Борис Джонсън преди около година и половина е поръчал на MI6, британското разузнаване, подробен анализ на ситуацията в света, както и проект на концепция къде и как страната трябва да се позиционира в новия свят, пише blitz.bg.

„Естествено, това беше свързано с Брекзит. В резултат на това се роди нова концепция за визията на света, не само от страната на Великобритания, но и на англосаксонските държави като цяло", обясни експертът.

"И сега говорим за срива на общата политика на НАТО и прехода към нова ера в отношенията между Запада и Изтока. Това и само това диктува и потвърждава денонсирането на този колосален договор, който трябваше да продължи 50 години между Франция и Австралия “, каза Артамонов.

Експертът отбеляза, че самият факт на придобиване на ядрени подводници променя статута на Австралия, която се превръща от неядрена държава в регионална сила, стремяща се към ядрен статут.

„Франция беше унизена в тази ситуация. Тя искаше да достави най -новите технологии - класът подводници, който Франция възнамеряваше да достави, не съществува в света. Те дори надминават руския дизайн", обясни той.

"Това е SMX 31, електрическа, а не ядрена подводница, която може да остане под вода 40 дни, без да изплува на повърхността. Той също е биомикричен - повтаря формата на морските бозайници", каза още Артамонов.

"Но австралийците се отказаха от договора, оставяйки Франция в същото положение, в което Русия беше преди няколко години", продължи той.

"Тогава Париж, администрацията на бившия президент Оланд, денонсира договора с Русия за доставка на два хеликоптерни превозвача “, припомни Александър Артамонов.

Той обърна внимание на оценката на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова в тази връзка, която „ясно напомни на Париж, че ножът в гърба на Франция е много подобен на ножа, с който Франция заби нож в гърба на Русия едно време."

„Сега, както очакват редица френски политици и геостратеги, анализатори в областта на международните отношения, ще има укрепване на алианса по оста Москва-Берлин-Париж", смята той.

" По-специално, тази гледна точка се споделя от Жан-Мишел Бернуше, който беше един от наблюдателите на нашите избори, както и от голям политик, изказващ се от партията Национален съюз, евродепутатът Ерве Жувен “, каза Артамонов.

Според него френските експерти предвиждат, че в новия съюз инициативата ще отиде от Москва до Берлин, към който ще се присъедини и Париж.

„Сега той не може да играе друга роля. Неговите партньори от НАТО предадоха интересите на Париж, така че Франция може само да се присъедини към изпълнението на проекта за Голяма Евразия, която според плана на дьо Гол трябва да се разпростре от Лисабон до Владивосток. Дьо Гол каза - до Урал, но сега французите уточняват: до Владивосток", твърди Артамонов.

"И следователно конфликтът в Донбас на Франция става нерентабилен като фактор, дестабилизиращ това пространство", продължава той.

" По -скоро вече не г -н Макрон, но новата администрация, която ще бъде сформирана след президентските избори през 2022 г. във Франция, ще заеме различна, вероятно коренно противоположна позиция, спрямо тази, която понастоящем се държи от администрацията на Еманюел Макрон", смята военният експерт.

Настоящото френско ръководство, според Александър Артамонов, се държи разрушително спрямо Русия.

„Нека ви напомня, че през 2020 г. на изложението „Сатори-2020 “близо до Париж френският генерален щаб направи изявление, че Франция трябва да се подготви за мащабен конфликт с ядрена държава с пълна гама от класически видове оръжия", припомни той.
"Както се казва, намерете слон и разберете за кого става дума. Това е лоша логика на дрънкане на саби и явно е насочена към Русия и Китай", продължи експертът.

"Поради променените обстоятелства и новите отношения с англосаксонския блок, Франция очевидно ще се постави на оста Русия-Китай в обозримото бъдеще. Естествено, с участието на Германия. ", смята той.

" Това е изключително интересно. Така че може да се очаква, че Париж ще промени отношението си към заселването в Донбас и ще се опита да повлияе и на Украйна “, заключи Артамонов.

Промените по този въпрос, според неговите прогнози, могат да бъдат забелязани в близко бъдеще - буквално в рамките на една година.
Междувременно засега няма споразумение между страните от Нормандската четворка относно уреждането на конфликта в Донбас.

Според медия, позовавайки се на източник в руската делегация след видеоконференцията от 17 септември на политически съветници и представители на външното министерство, свикването на следващата среща на върха на четворката в обозримо бъдеще изглежда проблематично.

Основният спор, както каза събеседникът на изданието, предизвика въпроса за разбирането на „целевия резултат от евентуални преговори“.
За европейските сили и Украйна този резултат е самото провеждане на срещата на върха, докато руската страна настоява за необходимостта Украйна да изпълни задълженията си в резултат на предишни срещи или да гарантира производителността на новата среща.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?