49

Експерти от Лондон, Мадрид, Ню Йорк възстановяват пострадалия от земетресението Хатай

Международен екип от експерти от различни области ще финализира проект за съживяване на засегнатата от земетресението южна провинция Хатай в Турция, особено центъра на града, до март 2024 г. Това начинание надхвърля просто разглеждането на физическите аспекти на реконструкцията и взема предвид „духа на града и емоциите на оцелелите от земетресението“.

В светлината на катастрофалното земетресение, отнело живота на над 50 000 души, запазването на идентичността на Хатай като град на цивилизациите изисква големи грижи и внимание на всеки етап от реконструкцията. Признавайки тази чувствителност, "Турския комитет по дизайн" доброволно се зае да разработи генералния план на града, градския дизайн и архитектурните проекти чрез мултидисциплинарен професионален подход.

След разкриването на първоначалните си усилия през септември, екипът проведе семинар на миналата седмица, за да даде представа за техния напредък и да очертае ключовите критерии на проекта. Архитектите подчертаха значението на запазването на същността на Хатай, като се имат предвид емоционалните фактори и преживяванията на оцелелите от земетресението.

Мехмет Калионджу, председател на "Турския комитет по дизайн", изтъкна компетентността на екипа и описа членовете му като едни от най-добрите умове в съответните области по света. В допълнение към членовете на екипа, експерти от Лондон, Мадрид, Ню Йорк, както и турски професионалисти, които са отлични в градското планиране в чужбина, също искат да допринесат за проекта.

Турското министерство на околната среда, урбанизацията и изменението на климата наблюдава строителството на проекта. Беше потвърдено, че градът ще се разшири от центъра към покрайнините и първоначалните структури ще играят жизненоважна роля в насочването на бъдещото развитие.

Един от архитектите, участващи в проекта, Йомер Селчук Баз, подчерта фокуса върху проектирането за улесняване на съседските отношения и запазване на местната култура.

Проектът включва реорганизиране на райони, където са живели хора преди земетресението, без да се налага преместване. Новите жилищни блокове в тези райони ще бъдат проектирани така, че да осигурят удобни жилищни условия, а новопостроените къщи ще бъдат върнати изключително на предишните им обитатели.

Проектът също така има за цел да съживи стария градски център, да създаде нови търговски зони и да създаде възможности за заетост.

Екипът също така планира да подчертае идентичността на Хатай, като акцентира върху силуета на града, включително неговите джамии, църкви и синагоги.

Освен това някои оцелели от земетресението, които присъстваха на семинара, изразиха надежди за по-професионално и по-бързо изграждане на жилищното пространство в града, тъй като все още хиляди хора са принудени да посрещнат зимата в контейнери и палатки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?