Следвайте ни

Експерти обясниха как и защо затлъстяваме опасно в пандемията

За 6 месеца в Турция са направени над 20 хиляди операции на хора с наднормено тегло

viber icon

Пандемията от COVID-19 подтикна хората към нездравословни хранителни навици и увеличи затлъстяването до шокиращите две трети от населението. Това каза председателят на Асоциацията на диетолозите на Турция, Айхан Даг.

„Финансовите проблеми на хората им пречат да имат достъп до здравословно разнообразие от хранителни продукти и ги карат да консумират въглехидрати, което от своя страна влияе върху теглото им“, каза Даг.

Процентът на затлъстяването в Турция е най-висок в Европа и страната се намира на 10-о място в света, според Световната здравна организация. Затлъстяването сред турците е било 15,2% през 2008 г., като е нараснало до 21,1% през 2019 г.,  каза Даг. А сега делът на населението с наднормено тегло се е увеличил до 32% през 2020 г.

"Физическата активност не е често срещан навик в Турция", отбеляза експертът. "Обществото често е принудено да консумира супи, ориз и тестени изделия и много хора не могат да си позволят да закупят достатъчно пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти", каза Даг, отбелязвайки екстремната инфлация в цените на храните в Турция заради пандемията COVID-19.

Определяйки затлъстяването като „един от най-важните и често срещани здравословни проблеми на 21. век“, и проф.  д-р Фахри Байрам, обърна внимание на факта, че "в последния публикуван доклад на СЗО Турция е с 32 процента затлъстяване сред възрастното население, което я прави страната с най-високо затлъстяване в Европа“.

Проучванията, показват че пандемията, ще доведе до значително увеличение на световните нива на затлъстяване.

Фактори като стрес и безпокойство, причинени от пандемията, увеличено време, прекарано вкъщи, нездравословни хранителни навици, причинени от този процес и затруднения при достъпа до лечение, представляват голям риск по отношение на увеличаването на процента на затлъстяване.

Много сериозни здравословни проблеми като диабет, хипертония, високо кръвно налягане, инсулт, различни видове рак и др. , са много по-често срещани при хора с наднормено тегло.

Проучванията показват, че хората със затлъстяване имат по-висок риск от заразяване с Covid-19 от индивидите с нормално тегло.

Проф. Байрам заяви, че според СЗО нормалното съотношение на телесните мазнини при здрави индивиди е между 15-20 процента при мъжете и 25-30 процента при жените.

Проф.  Д-р  Фахри Байрам заяви, че промените в начина на живот, включително здравословното хранене и упражненията, са основните стъпки в лечението и профилактиката на затлъстяването и че лекарствената терапия и хирургичните методи също могат да се използват, когато е необходимо и подходящо.

Проф.  Д-р  Октай Банлъ от турската фондация за хирургия на затлъстяването, потвърди, че по време на пандемията затлъстяването се е увеличило значително в резултат на затваряне в дома и намаляване на движението.  Банлъ каза: "Въпреки че операциите със затлъстяване бяха спрени през първите 3-4 месеца по време на пандемичния период, към юни са извършени над 20 хиляди операции срещу затлъстяване. През 2019 г. този брой е между 20 и 25 хиляди."

 "В миналото ние оперирахме само турски граждани. По-късно започнахме да оперираме турски граждани, работещи в чужбина. Напоследък оперирахме все по-голям брой чуждестранни пациенти. От Балканските страни и Европа. Тези операции могат да се извършват безопасно и успешно в цялата ни страна, а сега имаме британски, италиански, германски и холандски пациенти. И мисля, че този брой ще се увеличава постепенно. Имаме много добри болници и лекари.", допълни проф. Банлъ.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?