Следвайте ни

Експерти: Мерките срещу COVID-19 трябва да продължат до 2021-a

viber icon

Турското министерство на здравеопазването често предупреждава обществеността да не се отказва преждевременно от мерките срещу пандемията на коронавируса. 

Въпреки това, Тевфик Йозлю, член на Научния консултативен съвет по коронавируса, направи крачка напред и предложи мерките да бъдат запазени до края на следващата година, като предупреди, че може да има „трета вълна“, базирана на прогнози на Световната здравна организация (СЗО).

Пред медиите Йозлю каза, че хората не трябва да бъдат спокойни. 

"Очакваме спад в броя на пациентите през следващите 15 дни, но борбата продължава", каза той. Очакваният спад е свързан с въведените поредица от нови ограничения миналата седмица в страната, включително първите забрани през уикендите от месеци и затварянето на ресторанти, кафенета и други бизнеси.

Йозлю каза, че заедно с комендантския час хората трябва да се вслушват в съветите на експертите, включително да отменят посещенията при роднини и приятели. "Ако хората продължават да се събират, да посещават близки и съседи, тези мерки ще бъдат безполезни. 

Основната ни цел е да спрем хората да се събират и по този начин да ги спрем да се заразяват. Може да сте защитени, ако не отидете в претъпкани места извън дома ви, но срещите в домовете са не по-малко рискови “, предупреди той.

Правителството наложи набор от мерки от началото на пандемията в страната през март, включително задължителни маски и налагане на социално дистанциране, но в крайна сметка успехът зависи от спазването на тези мерки, казват експерти.

Йозлю подчерта, че пандемията няма да приключи, освен ако хората не спазват правилата.

Серхат Юнал, друг член на Научния консултативен съвет за коронавирус, казва, че пандемията може да приключи едва когато 60% от населението е ваксинирано. Юнал каза, че повече от 21 000 души са се включили в изпитанията на CoronaVac, ваксина, разработена от китайската компания Sinovac. "Заедно със спазването на мерките, масовата ваксинация може да спре пандемията," допълни той.

CoronaVac е първата експериментална ваксина, изпробвана в Турция, когато група здравни работници се включиха към тестването ѝ, и бяха ваксинирани през септември. Процесът на мониторинг на въздействието на ваксината все още е в ход в 25 центъра в 12 града в страната, където доброволци бяха ваксинирани.

Юнал каза, че най-малко 90% ефикасност ще бъде "достатъчно добра" за ваксината и зависи главно от това как имунната система на всеки получател реагира на нея.

"Говорим за пандемия, която разболя над 50 милиона души и уби над 1 милион души по света. Не знаем кога ще приключи.

Очаква се мутация на вируса, но възможността е малка. Или трябва да се разработи чудодейно лекарство, или да разчитаме на ваксина. Но първо трябва да се погрижим за себе си, като спазваме изцяло мерки като носене на маска, спазване на социално дистанциране и поддържане на лична хигиена ", добави той.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?