Следвайте ни

Експерти: Ако не ускорим ваксинацията, ни чака четвърта вълна на пандемията

viber icon

Трудно е да се поддържа спадът на COVID-19 в турските провинции, където ваксинациите срещу вируса остават под средното за страната, предупреди здравният министър.

Данните от здравното министерство показват, че близо 61 процента от населението на възраст над 18 години е получило първите си дози коронавирусна ваксина, но някои провинции, повечето от които в източните и югоизточните региони на страната, изостават с нивата на ваксинация.

Например в източната провинция Битлис само 31 процента от населението на възраст над 18 години е получило първа доза.

Югозападната провинция Мугла, където се намират курортите Бодрум, Мармарис и Фетийе, е първенец в страната, където над 82 процента от жителите са получили първите си дози.

Професор Мустафа Нечми Илхан от Научния съвет на Министерството на здравеопазването свърза процента на ваксинация с демографските данни. „Младото население е високо в тези региони и това може да е причината, поради която те не изостават в задвижването. Младите хора са склонни да бъдат по-самодоволни и не желаят да се ваксинират“, каза Илхан.

Що се отнася до трите най-големи града в страната, процентът на ваксинация там е над средния за страната.

Истанбул е над 61 процента, в Анкара близо 70 процента от населението му е с поне една доза ваксина, а в западната провинция Измир процентът на ваксинация също е над 70 процента.

До сега Турция е приложила близо 59 милиона дози covid-19 ваксини, с 17 милиона души, които са напълно ваксинирани, което съответства на близо 28 процента от цялото население на възраст над 18 години.

Турция наскоро също започна да прилага трети дози, известни като „бустер“, на тези, които преди това са получили две дози от инактивирана китайска ваксина, разработена от Синовак.

Проф. Д-р Бюлент Ертугрул, експерт по инфекциозни болести, предупреди, че предстоящият 11-дневен мюсюлмански празник на Курбан байрам може да крие рискове, посочвайки, че делта вариантът на вируса се разпространява стремглаво, а почти всички антивирусни мерки бяха премахнати в страната.

„Ако хората не вземат необходимите предпазни мерки и ако не ускорим ваксинациите, може да имаме четвърта вълна на пандемията около август или септември“, каза Ертурул.

Той добави, че ефективността на една доза ваксина срещу делта варианта е само 40 процента, а Турция все още е далеч от постигането на социален имунитет, призовавайки хората да проявят максимална предпазливост.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

реклама кренвирши

реклама кренвирши

15.07.2021 | 06:55

Ботокаса "не е медицинско", да излезе и публично да си постави две дози Астра Зенека!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?