49
Следвайте ни

Експерт: Ваксината срещу COVID-19 не пази от сезонния грип

viber icon

След като беше почти изчезнал, сезонният грип може да се върне тази есен, предупреждава турски медицински експерт, призовавайки хората да не го бъркат с COVID-19 и да си направят ваксини и срещу него. 


Треска, кашлица, мускулни болки и умора. Преди коронавирусът да се появи като обществена заплаха, това бяха симптомите на сезонен грип за необученото око. Двете инфекции бяха бъркани в първите дни на пандемията, но в днешно време хората са по-убедени, че имат COVID-19, ако проявят тези симптоми. Те са прави, донякъде, тъй като случаите на грип почти бяха изчезнали от 2020 г. Наистина ли сезонната инфекция е отминала? Отговорът е категорично „не“ от експерти, които казват, че с настъпването на есента грипът може да се върне по-осезателно.


Професор Алпер Шенер, член на научния консултативен съвет на коронавируса към Министерството на здравеопазването в Анкара, казва, че очакват увеличение на случаите на грип тази година. „Това не е нещо, което изведнъж се появява и след това изчезва. Грипът не е циркулирал през последната година, но ще се върне “, предупреди той.


Строгите индивидуални мерки, които се превърнаха в политика за запазване на общественото здраве, помогнаха за ограничаване на случаите на грипа. Но с разхлабването на анти Covid-19 мерките, разпространението на грипа може да бъде увеличено.


Енер също така предупреждава за често срещано погрешно схващане сред обществеността. „Не сте ваксинирани срещу грип, когато имате ваксината срещу коронавирус. Това са различни ваксини. Дори ако сте ваксинирани срещу коронавирус, трябва да се ваксинирате за грип отделно “, каза той в неделя пред Анадолската агенция (AA).


Въпреки че по-младите хора обикновено преодоляват грипа с леки симптоми, той понякога може да има смъртоносни последици, особено за хора на възраст над 65 години и тези с хронични заболявания. Енер призова тези хора да се ваксинират за грип преди началото на зимата. „От съществено значение е да се ограничат случаите на пневмония при хора, заразени с грип.“, каза той.


Грипът е бързо разпространяващо се заболяване и подобно на коронавируса се предава чрез въздуха до 1 метър от кашлица или кихане. Науката и данните показват, че най-добрият начин за предотвратяване на грипа е ваксинирането.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (6)

Бай Тошо

Бай Тошо

27.09.2021 | 15:27

Ще има пак боооц!

Отговори
1 0
АЛИ баба и фарма разбойниците

АЛИ баба и фарма разбойниците

27.09.2021 | 09:23

Явно Грипа е бил цели две години на почивка на Хавайте сред засукани хавайки и ся съ връща отпочинал за да се развихри отново Приказките за Али Баба и четиридесете разбойника За Аладин и вълшебната му лампичка бледнеят пред съвремените приказчици на фарма разбойниците

Отговори
7 3
Тихо

Тихо

27.09.2021 | 10:14

Да не обидиш ДОМУСА

Отговори
3 0
Ваксината срещу COVID-19 не пази

Ваксината срещу COVID-19 не пази

27.09.2021 | 09:05

ОТ НИЩО!!! Тя подкопава имунната система(доказано и описано в официалните странични ефекти) и оттам всичко върви надолу и надолу ....

Отговори
6 4
Зоя

Зоя

27.09.2021 | 11:36

Още един "професор".

Отговори
0 1
Не .....

Не .....

27.09.2021 | 20:06

Още един НОРМАЛНО МИСЛЕЩ ЧОВЕК ЧОВЕК С КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ НЕ ОВЦА , КОЯТО САМО ЯДЕ И Я СТРИЖАТ КАКВАТО СИ ТИ ХОДИ СЕ БОЦКАЙ И НЕ РАЗСЪЖДАВАЙ НЕ ТИ СЕ ОТДАВА МИСЛЕНЕТО

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?