Следвайте ни

Експерт: Тествайте водата на 16-милионния Истанбул, може да е токсична

viber icon

Тежките метали в намаляващите води на язовирите, доставящи вода до Истанбул, представляват опасност за потребителите, ако не бъдат тествани и филтрирани правилно. За това предупреди турски експерт по обществено здраве

Нивата на водата в язовирите, доставящи вода на 16 милионния мегаполис, спаднаха до 29% тази седмица на фона на слабите валежи за сезона. Експертите многократно предупреждават, че градът може да страда от недостиг на питейна вода, но професор Мустафа Нечми Илхан посочва различен риск за потребителите.

Илхан, който ръководи отдела за обществено здраве на Университета Гази в столицата Анкара, каза, че жизненоважни тестове трябва да бъдат извършени преди водата да бъде доставена на гражданите, тъй като водите, достигащи по-ниски нива, могат да съдържат тежки метали. „С намаляването на нивата на водата, тежки метали от наносите по дъното замърсяват водата“, каза той, отбелязвайки, че тези тежки метали включват живак. „Колкото по-високо е нивото на водата, толкова по-подходяща е тя за консумация,“ каза той.

Илхан обясни, че са необходими щателни инспекции и тестове за водите на язовира и те трябва да бъдат пречистени от микроорганизми. „Физическите инспекции помагат за определяне на прозрачността на водата, а химичните тестове определят наличието на тежки метали. Тези тежки метали не трябва да надвишават определено ниво, така че те да не са вредни за човешкото здраве. Водата трябва да е с високо качество, да е годна за консумация, независимо от нивото на водата в язовирите“, подчерта той.

Той посочи, че без адекватен контрол, тестове и филтриране може да възникне огнище на болести, пренасяни по вода, включително хепатит А и холера.

Правителствена агенция, отговаряща за язовирите, твърди, че Истанбул не е застрашен от недостиг на вода.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай