46
Следвайте ни

Експерт: Само със задължителна ваксинация ще овладеем пандемията

viber icon

„Хората ще прекарват повече време на закрито приз зимата, когато времето стане студено. Без подходящи мерки като маски, социално дистанциране и хигиена, може да видим нарастване на броя на случаите и смъртните случаи. Хората трябва да получат двете дози ваксина колкото се може по-скоро“, заяви професор Алпер Шенер, член на научния консултативен съвет на коронавируса към Министерството на здравеопазването в Турция. Той предлага ваксините да бъдат задължителни за всички и обяснява, че това е единственият начин да се контролира пандемията и да се засили масовият имунитет през зимата. „В противен случай зимата ще бъде тежка“, предупреди той.

Турция се бори със значително увеличение на броя на случаите на коронавирус през последните два месеца. Въпреки че за известно време успя да намали броя на смъртните случаи до под 200, в 84-милионната държава пандемията остава най-голямата заплаха за общественото здраве. Хората, които се въздържат да се ваксинират, са сред основните фактори, за поредната коронавирус вълна, добави експертът.

Ваксините не са задължителни, но досега страната е приложила близо 115 милиона дози. До момента над 57 на сто от населението е ваксинирано. От това лято ваксините са достъпни за всеки на възраст над 15 години, докато деца на възраст между 12 и 15 години имат право на ваксини, ако имат хронично заболяване. Обсъжда се вариант за имунизацията и на децата над 5 годишна възраст в близко време. 

Шенер, който работи в болница в Измир, каза, че болшинството от хоспитализираните са неваксинирани хора. „Някои пациенти са над 80 години, но са предпочели да не се ваксинират. И сега съжаляват, защото се борят с болестта“, каза той за Анадолската агенция (AA). 

„Повечето от въздържалите се, смятат, че ваксините не са безопасни според това, което са чули от другите“, каза Шенер. Анти-ваксери, които са популярни в социалните медии, подхранват теориите на конспирацията, които обикалят сред обществеността.

Шенер добави, че броят на неваксинираните млади пациенти с COVID-19 нараства и че тези хора са изложени на риск от трайно увреждане на белите дробове, дори ако успеят да се възстановят от болестта. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

конспирация

конспирация

29.10.2021 | 16:19

Първо бе КОВИД, а после ваксината. Ако някой иска да те убие, ще го направи с първото, а с ваксината, ако си плащаш ще ти разреши да живееш. Логиката сочи, че ще оцелеят ваксинираните. Преди антиваксарите бяха повече. Ама днес ги няма тук - в болница са. Аз не съм виновен за това. Всеки си пати от акъла. Като оздравеят пак ще дойдат да пишат как КОВИД е просто грипче, но сега им пречи апарата за кислород. Аз мисля, че грип няма. Няма и настинка. Няма и хрема. Просто ни пращат сугнал на чипа и чипа реагира различно, защото на българите са ни сложили още от комунизма дефектни чипове от Китай.

Отговори
0 0
Да в.ба и експерта

Да в.ба и експерта

29.10.2021 | 13:41

БИГФАРМА да са живи и здрави,че се грижат за нас. Щом и хапчета за кашлица няма по аптеките,е ясно що за Пандемия има.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?