71

Експерт по земетресения: Истанбул се намира в "границите на ада" СНИМКИ

 

Истанбул, че се намира "в границите на ада". Това предупреди проф. Начи Гьорюр, експерт по геофизика, предупреждавайки за потенциално бъдещо земетресение.

 

Градът, който за последен път претърпя тежки щети от труса през 1999 г., е често обект на сериозни предупреждения от експерти за очакваното „голямо“ земетресение с магнитуд 7,0 или по-високо.

Анадолска агенция

Гьорюр казва, че регионът, простиращ се от Златния рог до отдалечения квартал Силиври от европейската страна на града, ще понесе най-много щети от трусове, произхождащи от разломна линия на около 9 километра от брега на Мраморно море.

 

Той посочва нови потенциални разломи по линия, простираща се на 20 километра от юг на север.

 

Коментарите му бяха направени на симпозиум за готовност за земетресения, проведен в Авджълар, район от европейската страна, където земетресението от 1999 г. причини тежки жертви. Там живее и голяма част от българските изселници в южната ни съседка.

Анадолска агенция

Епицентърът на земетресението през 1999 г. беше край бреговете на Гьолджюк, град източно от Истанбул, произхождащ на около 80 километра от Авджълар. Въпреки това старите сгради в квартала тогава претърпяха сериозни щети. Гьорюр каза, че това не е случайно, като обясни, че геоложката структура на региона е податлива на подобни бедствия. „По-голямата част от европейската страна е под заплаха. В Авджълар и съседните квартали има много потоци и долини и те само засилват въздействието на земетресението. Авджълар седи на земя, съставена от глина и варовик. С други думи, земният материал не е много издръжлив“, обяви той.

 

Гьорюр припомни, че на сушата няма активни разломни линии, но дейността по линиите в морския разлом може да задейства и неактивните на сушата. „Земетресение с магнитуд 7,2, например, може да предизвика свлачища в район от Кючукчекмедже до Бююкчекмедже“, предупреди той. Експертът подчерта, че земетресение с магнитуд 7,0 ще нанесе еквивалентни щети като при 1,8 милиона тона експлозив. „Наред със срутванията, такова земетресение би унищожило инфраструктурата и би причинило пожари. Така че не е достатъчно просто да се възстановят здрави сгради като защита. Властите трябва да отделят бюджет и за по-добра инфраструктура“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?