46

Експерт: Изкуственият интелект консумира зашеметяващо количество вода, вреди на околната среда

Изкуствен интелект (ИИ) чат моделите консумират близо половин литър вода за всеки 25 зададени въпроса, заяви експерт. 
 
Това се изчислява на базата на необходимата водна маса за получаване на нужното количество електроенергия за захранване на авангардните машини. 
 
Shooters
 
След като учени достигнали до подобно становище въздействието на изкуствения интелект върху околната среда, започна да се проучва с още по-голямо любопитство.
 
Проф. д-р Юксел Ардалъ, член на факултета към катедрата по екологично инженерство на университета “19 Май", в Анкара, даде някои прозрения относно моделите за чат с изкуствен интелект, които са се използвали все повече, особено през последните няколко месеца, и как тяхното тревожно високо количество потребление на вода влияе върху заобикаляща ни среда.
 
Shooters
„Неотдавнашно проучване разкри, че ИИ чат моделите (AI chatbots) имат нужда от огромно количество вода, необходимо за поддържане на центрове за данни и обучение на техните чат модели. Като се има предвид, че ChatGPT има повече от 100 милиона активни потребители, участващи в множество чатове, се изчислява, че досега са били изразходвани стотици тонове вода и тяхната дейност.“
 
 
Изчислено е, че приблизително половин литър вода се консумира, когато един потребител зададе 25 въпроса на ИИ чат моделите, заяви Ардалъ. В допълнение към консумацията на вода, тези машини са причина и за отделяне на много въглероден двуокис в околната среда.
 
Shooters
Според оценки ChatGPT причинява отделянето на 8,4 тона въглероден двуокис годишно, което е над 2 пъти повече от количеството, отделяно от 1 човек (4 тона годишно), заяви професора, отбелязвайки, че типът захранване, използвано за работата на тези центрове за данни, влияе върху количеството произведени емисии.
 
„В друго проучване е изчислено, че за създаването на чат модел GPT-3 са консумирани 1287 MWh електроенергия и са произведени 552 тона въглероден двуокис. Това е само, за да бъде подготвен модела за пускане на пазара, преди някой потребител да започне да го използва.
 
Shooters
В крайна сметка използването на ИИ, въпреки че осигурява удобство за мнозина, трябва да бъде сведено до минимум. 
 
Не трябва да се пренебрегва факта, че за да се произведе необходимата електроенергия, необходима за захранване на тази нова система, се оказва сериозно въздействие върху околната среда, добави професорът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Явор теодошев

Явор теодошев

19.07.2023 | 16:10

Ми да ги захранват с аец

Отговори
0 0
Гошо

Гошо

18.07.2023 | 02:06

Хаха, къде се чуло и видяло компютър да работи с вода, че и двуокис да отделя? Много е прост този професор.

Отговори
0 0
Ахауахайауай

Ахауахайауай

17.07.2023 | 17:41

Колко тона въглеродни емисии изхвърлят бизнес полетите и частни самолетчета???

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата