965
Следвайте ни

Експерт: Голямата тройка на ЕС търси сближаване с Русия

viber icon

Бойчо Дамянов, Виена

Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски експерти по отбраната и сигурността. В продължение на десет години (1990 – 2000) е министър на отбраната на Австрия. Понастоящем е президент на Австрийския институт за изследване на европейската политика за сигурност (AIES).

- Как оценявате разрива на отношенията Русия - НАТО?

- Съжалявам, че Русия изтегли своите представители от щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Ако трябва да сме честни, в последно време и без това липсваше каквато и да било дейност. Но присъствието на руските специалисти даваше възможност за бъдещи контакти, особено в кризисни времена като днешното.

НАТО също носи своята вина, винаги могат да се намерят поводи за експулсиране на руски дипломати, това е ненужна игра. Много се надявам да настъпи колкото се може по-бързо размразяване и отново връщане към работни отношения.

- Какви могат да бъдат последиците?

- Нищо особено. Контактите бяха и без това на крайно ниско равнище. Единственото, което може да се очаква е да се разгърне още по-активна антируска пропаганда в Западните медии. Ще пускат разни слухове, ще се подхвърлят разни полуистини по адрес на Русия.

В крайна сметка, ситуацията в Европа става още по-напрегната и несигурна.

- Как ще се отрази това върху по-малките страни като Австрия и България?

-: Преди всичко ще се отрази отрицателно на двустранните отношения на всяка отделна европейска страна с Русия, но не фундаментално.

- Не демонстрира ли Русия с този разрив, че за нея НАТО вече е загубил своето предишно значение?

- Със сигурност НАТО вече няма онази роля, която имаше по-рано. Същото се отнася и за Русия по отношение на алианса. Днес приоритетите на световната политика се преместиха другаде.

- Напоследък Путин обяви, че са приети на въоръжение нови видове стратегически хиперзвукови ракети, които могат да преодоляват американската противоракетна отбрана. Това променя ли стратегическото равновесие в света?

- Да, разбира се. Картината все още не е съвсем прояснена, но без съмнение можем да кажем, че новите образци хиперзвукови ракети внасят ново измерение в съотношението на силите. Процесът още не е завършен. Трескаво се работи, от една страна, по усъвършенстване на стратегическите нападателни оръжия, от друга страна, по усъвършенстването на отбранителните системи.

В този смисъл, без съмнение, положението на НАТО се влоши значително.

- Може би това е искала да продемонстрира Русия, че НАТО вече не я плаши?

- Очевидно е, че днешната ситуация за Запада е лоша, но в дългосрочен аспект такова развитие не е изгодно и за Русия. Тя може, без да иска, постепенно да се превърне от съюзник на Китай, в обикновен изпълнител на неговата политика. Не се съмнявам, че в Русия това го разбират. По този начин, в дългосрочен аспект нейната функция и мощ на супердържава може да деградира, защото днес противопоставянето вече не е между САЩ и Русия, а между САЩ и Китай.

- Кое прави една държава силна?

- Русия може да бъде силна, ако активно увеличава своя икономически и най-вече промишлен потенциал. Би могла да го направи с ускорени темпове единствено в сътрудничество с Европа, а не с Китай. Така тя ще може и вътрешно да се стабилизира и да отнеме всички аргументи и възможности на прозападната опозиция да разклати страната. Ще може да стане по-привлекателна за всички народи на Руската федерация, за руснаците извън страната, за народите от Източна Европа и Средна Азия. Това би било изключително добро решение и за ЕС, за Русия и за света като цяло.

- Вероятно имате право, но като че ли днес в Еврокомисията са на друго мнение?

- Не бих казал. Нямам предвид близкото минало, когато имаше хора като Шрьодер във ФРГ и Шусел в Австрия, а днешният Европейски съюз. Да вземем само факта, че германците не се огънаха под натиска на САЩ и отстояха Северен поток-2. Освен САЩ против бяха и Полша и Прибалтика.

- Не Ви ли притесняват проблемите, които създават Полша и Чехия?

- Чехия днес не е никакъв външнополитически фактор. Все още не е ясно как и накъде ще се позиционира новото правителство.

В Полша цари твърде сложна вътрешнополитическа обстановка. Тя изцяло е погълната от своите вътрешни проблеми. Последните заявления на полското правителство за необходимост от допълнително въоръжаване ясно показват, че в полското общество има много сериозни политически напрежения, които управляващите се опитват да заглушат с пропаганда за външна заплаха. Полша, която е в определена изолация в ЕС, се опитва с помощта на мнима заплаха отвън да предизвика снизхождение и нищо друго.

Впрочем, по подобен начин се държи и управляващата групировка в Киев. В Украйна положението дори е още по-сложно и се затруднявам да дам прогноза как би могло се оправи. Единствената разумна рецепта е да се замрази конфликта, но пък тогава времето ще работи в полза на Русия.

- Надеждите на украинците в президента Зеленски бяха големи.

- Но той не ги оправда, не оправда и очакванията на Запада за приватизация  на промишлеността и създаване на пазар за земята. Поне да беше направил нещо за подобряване на икономическото положение на населението. Да повиши патриотизма на украинците с използването на дронове също не му се удаде.

- Киев обаче заявява, че може да спечели евентуална война срещу Русия?

- Киев много добре знае, че не може да спечели такава война. Целият този войнствен шум има единствено пропагандистки цели.

- Ако Русия се отдалечи от Китай няма ли опасност да попадне отново в зависимост от САЩ?

- Няма, ако развие силен промишлен сектор и отново заеме своето място на свръхдържава в световния ред. По своя военен потенциал тя и сега е свръхдържава, но в дългосрочен план може да се утвърди единствено, повишавайки своето относително тегло в световното стопанство.

- Вероятно отново намеквате за необходимостта от сътрудничество с ЕС, който, не е тайна, е зависим и се контролира от САЩ.

-  Да, така е. Това най-добре се вижда когато конфронтацията между САЩ и Русия се изостри, най-напред това се отразява върху НАТО, а след това и върху ЕС. Но в дългосрочна перспектива няма алтернатива и затова трябва да работим по този въпрос.

- По Вашата логика сътрудничеството с ЕС ще даде възможност на Русия рязко да дръпне технологически напред, но това ще влоши мястото и ролята на САЩ в света и на Китай, разбира се.

- Точно така. Трябва да се възползваме от това, че днес центърът на политиката и противоборството между САЩ и Китай не е Европа, а Индо - Тихоокеанския регион. Трябва добре да разбираме и да правим разлика между политическо позициониране и политическо развитие. Развитието трябва да се осъществява по инициатива и по волята както на ЕС, така и на Русия. Убеден съм в това. Днес нито САЩ, нито Китай не са в състояние да възпрепятстват или да спрат възможния процес на сближение и интеграция между Русия и ЕС.

-Засега успяват да го възпрепятстват.

- Да, но само поради собственото неумение и неспособност на страните от Евросъюза. В моите лекции често показвам колко различно се възприема Русия в отделните страни на ЕС. Скандинавците заедно с Полша и Прибалтика я възприемат като заплаха. И до тук. Останалите не я възприемат като заплаха. За късмет споменатите страни не формират политиката на ЕС, формират я Берлин, Париж и до някъде Рим. Днес заради Марио Драги италианската външна политика е подчертано проамериканска. Причината навярно се крие в неговото финансово-политическо минало, когато работеше в Световната банка във Вашингтон.      

В действителност Германия е силно заинтересована от сътрудничеството с Русия. На същото мнение е и мнозинството от членовете на френския кабинет, зная го със сигурност. Италия, макар и с нюанси, винаги е била за сближаване с Русия. С една дума, „голямата тройка“ на ЕС е за сближение с Москва. А това са страните в които на практика се осъществява икономическия живот на ЕС.

- Не ви липсва оптимизъм!

- Най-важната предстояща задача е да изработим разбирането, че в дългосрочна перспектива трябва да работим за сближаването и задълбочаването на сътрудничеството между Русия и ЕС.

- Ще може ли да очакваме от новото германско правителство такива стъпки?

- Много ще зависи от това кой ще възглави министерството на външните работи и как ще бъде окомплектован новият кабинет. Днес всички големи германски партии поставят на първо място икономическото възстановяване на страната, а то без Русия е невъзможно. Очаквам това да се отрази на курса на бъдещото правителство. Бих си позволил дори една още по-смела прогноза - мисля, че сближението с Москва ще бъде по-силно отколкото до сега.

- Съвсем наскоро в Австрия също имаше промени в правителството.

- Шаленберг в качеството си на канцлер ще продължи външнополитическата линия, която провеждаше до сега като външен министър. Той е отличен професионалист и очаквам от него пълна приемственост.

- Какво е Вашето мнение за новосъздадения в Тихоокеанския регион военен съюз между САЩ, Австралия и Великобритания?

- Даже не ме учуди. Засилва се още повече англосаксонското взаимодействие. Но в реално изражение то няма особено значение. Разбираемо е, че на Австралия са ѝ нужни САЩ за да не попадне под пълната зависимост на Китай. Това, че и англичаните се включиха си го обяснявам с англосаксонската солидарност, а и с това, че Лондон иска непременно да играе някаква по-важна роля в международната политика. Но възниква въпросът - а каква роля може да играе Англия в Западно - Тихоокеанския регион? Не е ясно. Въпреки, че не бива съвсем да ги подценяваме. Специално във военноморския сектор британците са все още доста силни. В състояние са да се предвижват самостоятелно по всички морски пътища из световните океани и морета, но военноморските им сили днес вече нямат тази мощ, която са имали в предишни исторически времена и епохи. Ето защо участието им не би могло да измени съотношението на силите в Индо - Тихоокеанския регион. Бих охарактеризирал всичко това като интензивно семейно сътрудничество на основата на общ майчин език и общи исторически корени.

(Интервюто е публикувано в "Стандарт")

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Поредният

Поредният

24.11.2021 | 14:17

Поредният "полезен идиот".

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?