49
Следвайте ни

Експериментално хапче намалява най-лошите ефекти от COVID-19

viber icon

Фармацевтичната компания Merck & Co обяви, че експерименталното хапче срещу Covid-19 намалява хоспитализациите и смъртността наполовина при наскоро заразени хора, предава БГНЕС.

Германската мултинационална фармацевтична компания заяви, че скоро ще поиска от здравните служители в САЩ и по света да разрешат употребата на медикамента.

Препаратът на Merck има шанс да стане първото хапче, препоръчано за лечение на Covid-19, което е потенциално голям напредък в усилията за борба с пандемията. Всички разрешени в момента в САЩ терапии срещу Covid-19, изискват интравенозно лечение или инжекция.

Merck и неговият партньор Ridgeback Biotherapeutics заявиха, че според ранните резултати, пациентите, които са приели лекарството молнупиравир в рамките на пет дни след появата на симптомите на Covid-19, са били с почти наполовина по-малко хоспитализации и смъртност в сравнение с тези, получили плацебо.

Проучването проследява 775 възрастни с лек до умерен Covid-19, които се смятат за по-високорискови от гледна точка на евентуално тежко заболяване поради здравословни проблеми като затлъстяване, диабет или сърдечни заболявания.

На половината приложен петдневен курс с молнупиравир. В групата с плацебо 53 пациенти (14%) са хоспитализирани в сравнение само с 28 (7%) от тези, които са получили лекарството.

Няма данни за смъртта в групата с препарата след този период от време, в сравнение с осем смъртни случая в групата с плацебо, твърдят от Merck.

Ръководителите на компания

та заявиха, че са в процес на обсъждане с Администрацията по храните и лекарствата и планират през следващите дни да представят данните за проверка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?