Следвайте ни

Екшън в Истанбул! Задържаха 159 протестиращи срещу назначението на ректор

viber icon

Турската полиция задържа в понеделник вечерта 159 души заради протести в Истанбул срещу назначаването от президента Ердоган на нов ректор в един от най-добрите университети в страната Боазичи, съобщиха от кабинета на областния управител на Истанбул.


Студенти от университета Боазичи в Истанбул започнаха своите протести преди близо месец, заявявайки, че назначаването на Мелих Булу за ректор е недемократично. Преподавателите в университета също протестираха срещу назначението.


Протестиращите, скандиращи лозунги като „Полиция, махай се“ и „Университетите са наши“, бяха разпръснати от полицията в понеделник.


В изявление от кабинета на управителя на Истанбул се казва, че по-късно са били задържани 159 души, които „не са прекратили демонстрациите пред университета Боазичи въпреки предупрежденията“ и добави, че е започнало разследване.


От областната управа на Истанбул обявиха днес  сутринта, че 98 от 159-те души, задържани на 1 февруари, са освободени след като са дали  своите показания.


По-рано над главния вход на кампуса се събраха над 100 полицаи. Те позволиха на студентите да влязат, проверявайки личните им документи, но не допуснаха  други лица, включително няколко депутати, главно от прокюрдската народна демократична партия.


Тротоарите по пътищата, водещи към университета, бяха отцепени с полицейски заграждения. Станаха малки спречквания, когато някои протестиращи започнаха да скандират и да вървят към полицейската барикада.


Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), критикува задържанията късно в понеделник в Туитър, призовавайки Булу да подаде оставка, за да сложи край на „тази грозна ситуация“.


Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, също от РНП, заяви, че е разговарял с властите, за да установи диалог между тях и протестиращите, като добави, че ще се срещне със студенти от Боазичи днес, за да чуе загрижеността им.


Протестиращите настояват и за освобождаването на четирима души, които са били задържани, след като в социалните мрежи са били споделени тяхни изображения, слагащи снимка от Мека, с ЛГБТ знаме, на земята, което е възприето като посегателство над ислямски символи.


Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви в Туитър  през уикенда, че са задържани четирима „перверзници на ЛГБТ“. Достъпът до този туит беше забранен в някои европейски страни, а в Турция, под него Туитър прибави бележка, че подобно поведение на омраза е в разрез с правилата на Туитър. 


Протестиращи твърдят в социалните медии, че това са опити за размиване на основния проблем, относно назначаването на нов ректор от страна на президента. 
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай