49
Следвайте ни

Eксцентричен кмет вдигна 11 пъти таксата за вода на чужденци

viber icon

Общинският съвет в град Болу, централна Турция, ръководен от ексцентричния кмет Танджу Йозджан, окончателно прие закона според който сметките за вода да се увеличат до 2,5 долара на кубик за чужденци и невероятно високата сума от 100 000 т.л. за граждански бракове между чужденци.


Междувременно церемонията по гражданския брак струва между 600 и 1850 т.лири за турски граждани, в зависимост от мястото и деня на събитието.

 

Йозджан отбеляза, че завишената сметка за вода не се отнася за чужденците със статут на бежанец или мигрант по обхвата на Женевската конвенция.


Кметът изясни, че чужденците ще плащат сметките си за вода според обменния курс на деня, в който са направили плащането.


Йозджан, е избран за кмет от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) през 2019 г. Той навлече гнева на организациите за правата на човека за прекратяването на общинската помощ за бежанците.


Той беше подложен на критики в социалните медии за това, че е "популист" и "фашист".


Преди това той каза, че ще таксуват десетократно данък сгради и такса смет за чужденците. Решението ще обхване всички чужденци в града, но недоволството на Йозджан е насочено особено към сирийските бежанци, които след тези мерки вече са малцинство в провинцията.


Кметът каза, че го прави именно, за да може чужденците да си тръгнат. „Ако имах правомощия, бих изпратил общински служители, да ги изхвърлят със сила“, каза той. 


През 2020 г. кметство Болу беше сред кметовете осигурили безплатно автобуси за бежанците, когато Турция за кратко отвори границите с Европа за тях.


„Нека ме съдят. Откровено казвам причината за решението, което взех.“, каза Йозджан, който е адвокат по професия. „Знам, че хората ще говорят за правата на човека и ще ме наричат ​​фашист. Просто не ме интересува“, каза Йозджан предизвикателно.


Турция е дом на най-голямата общност от сирийски бежанци в света, около 4 милиона. Чрез благотворителни организации и фондове от ЕС Турция се грижи за бежанците.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?