46

Екопроект спести 165,4 милиона долара на Турция

Инициативата на първата дама на Турция печели международно признание

Първата дама на Турция, Емине Ердоган подкрепя широк спектър от кампании и проекти, но името ѝ се свързва най-вече с една специална кампания, която започна през 2017 г. Проектът "Без отпадъци" (Zero Waste) има за цел да премахне всички отпадъци, особено видовете, които замърсяват околната среда, чрез рециклиране и други средства. „Проектът Zero Waste сега е на етап, далеч отвъд това, което мечтаех. Много ме радва факта, че тази важна придобивка за страната ни, е прегърната от почти всички хора в Турция“, казва тя.

Първата дама е много горда с проекта и казва, че той става популярен и в международната общност. Емине Ердоган, е в контакт с първите дами на други страни, тъй като много страни са показали интерес също да прилагат идеята и практиките за нулеви отпадъци.

В стремежа си да сведе до минимум отпадъците, проекта е всеобхватен, от масивни бизнес комплекси до малките домакинства. Особено място заемат изхвърлените пластмаси и храни. 

За Емине Ердоган основната цел е да остави след себе си „пригоден за живеене чист свят“ за бъдещите поколения. Тя се гордее с превръщането на проекта в глобална марка.

Проектът получи награди от Програмата на ООН за развитие и програмата на ООН-Хабитат и също беше включен в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за страната през 2019 г. като обещаващ проект. Съвсем наскоро той беше почетен от Парламентарната асамблея на Средиземноморските страни, нещо, което първата дама казва, че е важно, тъй като региона е „едно от местата, най-засегнати от изменението на климата“.

Министерството на околната среда ръководи прилагането на проекта за нулеви отпадъци, заедно с общините, които помагат за създаването на подходящи съоръжения за изхвърляне и рециклиране на отпадъци. Частният сектор също прие проекта.

От стартирането на проекта през 2017 г. до януари 2022 г. са рециклирани 16,5 милиона тона хартия и кашони, 4,1 милиона тона пластмаса, 1,7 милиона тона стъкло, 400 000 тона метали и 1,5 милиона тона органични отпадъци. „Коефициентът на рециклиране беше 13% при стартирането на нашия проект. Сега е около 22,4% и се стремим да го увеличим до поне 35% в рамките на една година“, каза тя.

От 2019 г. , когато започна продажбата на найлонови торбички в магазините, Турция успя да намали употребата им със 75%. Досега е предотвратено образуването на 354 000 тона пластмасови отпадъци, произтичащи от използването на найлонови торбички. Това от своя страна ограничи вноса на суровини за производството на найлонови торбички и по този начин помогна на Турция да спести около 165,4 милиона долара“, каза тя.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?