3906

Екокатастрофа: Нова експлозия на планктона започна покрай Истанбул СНИМКИ

Белите пени, които отново започнаха да се виждат в Босфора и Мраморно море, будят тревога сред умените и жителите на Истанбул. Твърди се, че експлозията на планктон, причинена от нарастващото замърсяване и прегряване, скоро ще достигне нивата си от 2021 г.

АА

Властите предупреждават да не се плува в Мраморно море. Внезапното екстремно покачване на температурите върна белия и лепкав кошмар в моретата около мегаполиса. Внезапното загряване обаче не е единствената причина за образуването на слуз. Проф. д-р Доган Яшар от Турската академия на науките (TÜBA) и член на работната група по околна среда, биоразнообразие и изменение на климата, заяви, че Мраморно море е много близо до опасността от нова вълна от слуз и даде информация за това как се образува лепкавото вещество.

През 2021 г. слуз покри много точки в Мраморно море. Морският туризъм в целия регион беше отрицателно повлиян от това неблагоприятно явление. 

Проф. Яшар заявяви, че слузта всъщност е химическа реакция. „Това, което се случва, е пълна експлозия на планктон. Приблизително 1 милион организми живеят във всеки литър морска вода. Когато топлината и замърсяването навлязат в околната среда, техният брой нараства до 2 милиона. Това се случва бързо, живите същества в околната среда се активират и стават с лигава консистенция. Ние наричаме това вещество слуз. Когато замърсяването и температурата се повишат, тази ситуация внезапно започва да ескалира."

Яшар продължи: „Слузта в Мраморно море през 2021 г. беше възприета като изненада. Всъщност това не е изненада. Първите симптоми бяха забелязани през 1986 г. Имаше експлозия на слуз в морето още през 1992 г. По-късно имаше друга много сериозна експлозия на слуз през 2007 г., която не привлече вниманието на никого. До поредната екоексплозия през 2021 г., за съжаление ние използвахме нашите морета като септична яма още от 1955 г. „Това всъщност започна оттогава. Съответните министерства са подготвили добра програма след 2021 г. Но за съжаление тези добри неща винаги остават на хартия в Турция и не могат да бъдат приложени на практика“.

АА

Проф. Яшар заяви, че смъртните случаи на риба в Мраморно море са започнали да се увеличават поради слузта. „Има риби, които живеят с малко кислород и те се увеличават, така други видове почти напълно изчезнаха. Цялата индустрия на Турция е разположена около Мраморно море. По-голямата част от предприятията изпращат водата си в морето, без да я пречистват. Климатът е посочен като причина, но неговият ефект е ограничен. Основна причина е замърсяването“, допълни той.

Смъртните случаи на риби поради слуз са основна тема в дневния ред на Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата. Работейки съвместно с морските факултети на университетите, министерството проучва въздействието на слузта върху рибите в Мраморно море. Проучванията, проведени в този контекст, се фокусират върху това, че Мраморно море е биологичен коридор за рибни видове плаващи от и за Черно море.

След 2021 г. милиони кубични метри слуз бяха източени от много точки на Мраморно море с помпи, в опит за справяне с проблемите. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?