Следвайте ни

ЕК за България: Трябва да има разследване при насилие срещу журналисти

viber icon

Държавите-членки на ЕС са отговорни за осъществяването на разследване при случаи на насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София. Брюксел продължава да следи и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде БНТ. 

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации.

В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия: Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите-членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации.

От Еврокомисията припомниха, че продължават да следят изпълнението на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията. В края на месеца Брюксел представи своя доклад за България в рамките на новия механизъм за наблюдение на спазването на принципите на правовата държава.

Кристиян Виганд, говорител на Европейската комисия: Както казахме в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, България е постигнала достатъчен напредък, за да покрие ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС. Но в същото време трябва да гарантира продължаването и изпълнението на необходимите реформи. Как ще стане това? Ние очакваме такива гаранции от създадения в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в рамките на новия Механизъм за спазване на принпиците на правовата държава, който ще даде възможност на Комисията да оцени работата на страната по осъществяване на необходимите реформи.

Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъди ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата смятат, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо. Групата на социалиситте и демократите в ЕП изрази солидарност с протестиращите в България и съобщи, че ще поиска дебат в пленарна зала за събитията в страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Чочо

Чочо

04.09.2020 | 23:01

Насилие имаше от протестиращите , те хвъляха молотов, павета бомби камъни , а полицаите само се пазеха . Това ако беше в друга държава на петета минута площада щеше да е празен . А в Русия са им приготвили и Новичок . : Видяхте в Турция каво направи Ердоган с привратаджийте . А журналиста хвърля камъни и като гоарестуваха ивади докумен че е журналист , хитро нали , тарикатски ,по комунистически , по шумкарски .

Отговори
9 9
Майна

Майна

04.09.2020 | 23:24

Тиква празна гербаджийска - обикновените полицаи ако имат малко повече смелост трябва да пребият от бой шефовите си, които ги оставиха организираните от тях ултраси да се гаврят с тях.

Отговори
6 6
Кико

Кико

04.09.2020 | 22:44

90 % от медиите са купени от ГРоб - и маричката вкл. за смешни пари. Не можете да си представите за едни мижави 2000 лв. какви с.ирки правят на властта.

Отговори
10 6
Bulgaristan Sancak

Bulgaristan Sancak

04.09.2020 | 22:11

Когато мисирките обслужваха банкянския бандит им беше добре, защо сега пищят ?

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?