Следвайте ни

ЕК рестартира мигрантската сделка с Турция

viber icon

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон днес е на посещение в Турция, за да бъде обсъдено обновяването на споразумението от 2016 г. за мигрантите. Предвижда се да бъдат обсъдени и евентуални варианти за либерализиране на визовия режим с ЕС, което също е част от сделката.


"По време на посещението ще бъдат обсъдени всички аспекти на споразумението, по-специално сътрудничеството между Турция и ЕС в областта на миграцията и диалога за либерализиране на визовия режим", се казва в изявление на външното министерство на Турция.


В рамките на посещението Йохансон ще се срещне с вицепрезидента Фуат Октай, външния министър Мевлют Чавушоглу и вътрешния министър Сюлейман Сойлу.


Сделката от 2016 г. предвижда Турция да спира бежанците и мигрантите от опит за достигане до Европа в замяна на помощ за подобряване на условията на живот на бежанците в страната. ЕС предложи на Турция 6 милиарда евро помощ за сирийските бежанци. От Анкара припомнят, че само 3,6 милиарда евро са изплатени и изразходвани за над 4 млн. сирийци, пребиваващи в страната. Турските официални лица настояват Брюксел да поднови сделката при сегашните условия и да продължи финансовата подкрепа за мигрантите, за да могат те да не търсят убежище в Европа. 


В началото на април ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха Анкара, за да обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети за реализиране на положителна програма в отношенията.


След преговорите в Анкара Фон Дер Лайен заяви, че скоро ще представят предложение за сътрудничество в подкрепа на Турция.


Споразумението включваше шест ключови точки, включително засилване на процеса на присъединяване на Анкара към ЕС, модернизация на митнически съюз, съживяване на диалога на най-високо ниво, либерализация на визите за турските граждани, сътрудничество в управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма. Анкара отдавна иска от блока напредък и в тези области.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?